5 ПОЛЕЗНИ НАВИКА В РАБОТАТА

Съвмещавайки startup ориентираната работа с блогърството, се научавам на много умения, но по-ценните от тях не са конкретните умения (hard skills), а меките умения (soft skills). Днес избрах 5 от тях, за които да споделя малко размисли:

1. Старая се да внедрявам колкото се може по-често нови неща в живота. Оцеляват адаптивните. 

Адаптивните. Не най-бързите. Не най-умните. Дори не и най-хитрите, а най-адаптивните. Оцеляват онези, които знаят как да се приспособят към (новата) ситуацията навреме. Наблюдавам го постоянно.

_DSC0930

Добрата новина е, че адаптивността се развива и проявява не само в стресовите ситуации на промени.

Адаптивността е качеството, което можем да развиваме съвсем целенасочено. За целта, замислете се за явлението “привикване към удоволствията”.

Забелязвали ли сте, че с времето привикване, именно привикване към едно нещо (любима чанта, красива прическа, вдъхновяващо хоби, та дори начинът на изразяване на любовта или грижата в приятелството, ако щеш) някак от самосебе си отнема от красотата/удоволствието, което то ти дава? Някак е заложено в човешката природа да е така, усещате ли?

Умишлените промени не водят до привикване към удоволствието, тъй като създават психологическа настройка за непрекъсната промяна.

Пресен пример – мислех за творческия аспект на живота и установих, че наистина желая и ми е важна тази… миграция от блогване към влогване. Две видеа по-късно отчитам монтажистките ми опити за успешни. Днес празнувам 🍸и по-късничко се захващам с още едно, ново видео, в което да има ясен режисьорски умисъл, доза нови идеи от мен, готина музичка и моя си естетика. 😋

А при вас забелязвате ли да има нещо, което обичате, но има нужда от умишлена промяна? В отношенията, в работата, в хобитата?

Бягането от привикването в края на краищата може да се окаже the key 🗝, наистина.

2. Подхождам на първо място приятелски. Хората обичат да работят с хората, които харесват.

Добронамереността и чувството за такт е нещото, което високо ценя в хората, с които работя и при другите наблюдавам същото. Всеки цени добротата на другия, дори и да не го признава/показва. Бизнес етикетът понякога може да не позволява кой знае колко топли отношения, но всеки усеща топлотата или пък студенината на събеседника.

Отделно, не вярвам, че още съществува b2b и b2c. В света, в който аз живея, всичко е h2h. Humans to humans.

Така се раждат и готините продукти като http://urbanizedbikes.com качествени и атрактивни рекламни материали за сайта, който тамън финализирахме и вече е live! А на снимката можете да ме видите във вихъра – тук работя по оранизацията на фотосесисята с няколко модела, като и аз, освен организатор, съм и модел. Тук съм с едно разкошно гащеризонче на LC Waikiki, което безумно красиво контрастира с жълтия велосипед!

Screen Shot 2018-08-01 at 0.40.49

3. Предпочитам писмена комуникация. Писмени уговорки винаги тежат повече от устните уговорки.

Предишният корпоративен опит ме научи винаги да предпочитам лаконично и ясно поемане/делигиране на ангажимент в писмена форма пред устната.

Поглеждайки назад, онези пъти, в които съм била подведена е било основно защото нещата не са били изговорени достатъчно ясно по имейл. Е, вече знам.

4. Старая се да съм точна. Пунктуалността и спазване на обещания е лична черта и няма връзка с човека насреща.

Често чувам от познати, че нямало проблем да закъснеят или дори да подведат някого, защото и той го правел. За мен, ако има стриктно поет ангажимент, то “Изпращам ти файл до час” означава “Изпращам ти файл до час”, независимо  с кого говоря и много уважавам, когато и другите са така.

_DSC0912

5. На мейлите отговарям в рамките на 24 часа (бизнес етикет), а самата поща проверявам до два пъти на ден.

Защо 24ч.? Спазване на този период за отговор сочи стандартният бизнес етикет. В България често подценяват този фактор, а винаги прави впечатление.

Защо препоръчвам да се проверява пощата до 2 пъти на ден, а не цял ден да се ‘цъка’ (освен ако естеството на работата не го изисква, разбира се)? Защото така можем да се фокусираме по-лесно върху отмятане на конкретните задачи! :)

Обикновено получавам доста мейли всеки ден. До преди година, докато не получих този съвет от един успешен човек,  губех много време в отговарянето на постоянно пристигащите в пощата нови и нови мейли. Защо губех? Защото мейлите носят административна функция, т.е. поддържаща. Те не бива да прекъсват творческия/работен процес. Неслучайно хората казват “where focus goes – energy flows”. :) В крайна сметка, оказва се, че 1-2 пъти проверка на пощата на ден и целенасочено отделени 1-2 часа на мейли вършат много по-добра работа от честия refresh. Ако работите като маркетьор или ПР, горещо препоръчвам да опитате този подход.

Толкова от мен за днес. Споделете с мен и някое ваше прозрение/навик! Ще ми бъде интересно и най-вероятно също полезно.

На снимките съм облечена с:

Гащеризон: LC Waikiki

Маратонки: Reebok

Очила: Dolce & Gabbana от оптики Leonardo

Кадрите са дело на талантивите ми колеги и приятели от https://www.facebook.com/allurecreativephotography: Пламен Гаврилов и Пейо Пеев.

Поздрави,

Полина

2 responses to “5 ПОЛЕЗНИ НАВИКА В РАБОТАТА”

 1. Най-важното е каквото и да работиш да го правиш с удоволствие :)

 2. Mariela K says:

  Подкрепям на 100% написаното :) Колкото по-адаптивен си, толкова по-лесно ще ти е да концентрираш енергията си към дадена задача/ангажимент/проект и др.

  Съветите ти са изключително полезни. За съжаление, откакто се развиха технологиите, сме свикнали (или очакваме) постоянно да ни бъде отговаряно, било то на мейла, по телефона, в чат и т.н. Нужно е да си поставим граници, а твоят съвет е много добър и смятам да се придържам към него за в бъдеще :) Наистина енергията се разпилява, когато нон стоп следиш какво се случва, било то в мейла, в чат или някъде другаде :)
  Зад а си ефективен, трябва да концентрираш енергията си върху важното за момента нещо ;)
  Поздрави и приятен уикенд,
  :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA