Лечение с Роакутан Ден 1 – 40 и поддържащата козметика

Мили момичета,
Както знаете, бая внимание в блога отделям на темата, свързана с акне. Случва се да уцелвам нещо ефикасно за себе си (и тогава го споделям и с вас в блога), обаче тази есен усетих зверска умора от милиардите ми опити, които все дават сравнително краткотраен ефект, и взех решението да мина на тежката артилерия от средства срещу акне и минах на… Роакутан.

Lechenie na akne s roakutan PolinaSofia 1

Ако трябва с една дума да дефинирам причината да се реша на Роакутан, то това ще бъдe думичката “белези“, които на снимките не си личат, но са факт.

Lechenie na akne s roakutan PolinaSofia 4

Усещам как се мултиплицират драстично и това откровено казано ме плаши.

Предвид светлината, доброто гримче (CC на Biotherm, за което също разказвам в поста) и естествено предвид това, че снимките са с DSLR не става ясно за какво акне и най-вече белези говоря, обаче аз знам, че вие знаете, че не кифлея (де да бях). Ако имаше как да се размина с Р., щях да продължа с по-щадящите алтернативи, обаче… вече просто нямаше как.

Преди да започна Роакутан се снимах на друга, много силна светлина ден. Тях ще ги пазя за края на лечението, за да имаме едни Before/After с финалната разлика.

За тези, които чуват за препарата за пръв път, Lechenie na akne s roakutan 2

Роакутан (Reducar) се използва за лечение на тежки форми на акне или акне с риск от постоянни белези (моят случай), което не се е повлияло от други видове лечение. Активното вещество на Роакутан, изотретиноин – синтетичен витамин А – действа като потиска образуването на себум и намалява възпалението на кожата.

Грубо казано, кожата от мазна се трансформира в нормална/суха с идеята ефектът да се запази завинаги.

Дали Роакутан наистина лекува от акне – идея си нямам, затова моля да не приемате този пост като препоръка на Роакутан.
Предстои да разберем как ще подейства в моя случай. Обещавам да споделям подробно по темата във времето. :)Lechenie na akne s roakutan PolinaSofia 2

Защо се реших изобщо и то точно сега? 

В началото на есента получих предложение от ВиА-Медика да направим Фракционен CO2 лазер, благодарение на който за няколко процедури да премахнем белезите от акне, т.е. да изравним релефа на кожата. Това предложение постъпи към мен като предложение за сътрудничество от клиниката, с идеята да направим снимки Преди и След, които черно на бяло да потвърждават или опровергават ефикасността на процедурата, която представлява интерес за много, много момичета с акне като мен.

На консултацията, обаче, и тримата дерматолози на клиниката са ми казали в един глас:

– Полина, CO2 лазер със сигурност ще изравни релефа видимо, обаче помисли дали има смисъл да го правиш сега, предвид че рецедив на акнето буквално след има-няма няколко месеца е гарантиран, предвид че акнето е наследствено…

И това Е така. Рецидивите, и то все по-тежки, наблюдавам от години насам. Тук идва и моментът да кажа, че моето акне не е само на лицето и че последните години сума ти дерматолози са ме насочвали към Роакутан. Генът ми е такъв, че на моменти ми се възпаляват гърбът, деколтето, та даже коремът и краката могат да получат някакви било то и не особено страшни обриви, но обриви. Да, имам много силни периоди, когато кожата ми е здрава, обаче е на приливи и отливи всичко при мен, което ме кара да страдам, а… не бива да се примирявам с това. Искам да ми е спокойно и го пожелавам и на вас със всеки мой ред на тъпата тема “пъпки”. :)

Та,

мина повече месец откакто съм на Роакутан (Reducar е второто му име в Гърция), така че съм готова с първите отзиви.

Предвид тежестта на акнето при мен и теглото ми, пия по 1 капсула (20мг) на ден.

Lechenie na akne s roakutan 8

За да е максимално пълноценен постът, реших да опиша в него всичко, което ползвам напоследък, но първо, момичета, 3те НАЙ-ВАЖНИ НЕЩА:

 1. Курсът на лечение обикновено продължава 4-12 месеца. Всичко е строго индивидуално. Спира се Роакутанът чак след като поне месец не излизат никакви пъпки.
 2. Минаването на противозачатъчни е задължително, защото забременяването по време на лечението и известно време след него е категорично забранено.
 3. Подобрението на акнето се очаква едва след втория месец, докато страничните ефектни се усещат още от следващия ден. 

Абсолютно задължително е минимум веднъж в месеца да се правят следните изследвания, за да се следи здравето:

Пълна кръвна картина, ALAT, ASAT, GAMA GT, холестерол,  триглицериди.

Аз взимам направления за всичките от личния лекар и излиза за без пари.

След това ги нося на д-р Сепиде Делфоруз във Via-Medica, при която съм под наблюдение, и засега всичко е в норма, няма да се мре. Обаче това не означава, че се чувствам както преди.

Ето ги и страничните ефекти при мен:

 • Кожата на лицето – суха и често се зачервява. Пъпките продължават да ми излизат, а е минал повече от месец…
 • Кожата по тялото – суха, а по ръцете тръгна една екзема, която на снимката не си личи, но е доста нелицеприятна. Прилича на алегрия от студа, ако се сещате.

Lechenie na akne s roakutan PolinaSofia 8

 • Устните – сухи и те, чак се пукат на моменти.
 • Очите – хем сухи, хем изглеждам разплакана, плюс с напукани капилярите.

Естествено, това не е болка за умиране. “Суицидни настроения” не наблюдавам, нито “понижени либидо”, както съм чела на сто места като отзив. Обаче… изсушаването на кожата е МНОГО драстично. Единственото предимство е, че си мия косата три пъти по-рядко, все пак и кожата на скалпа се е себорегулирала положително и скалпът просто не се омазнява както преди.

Ето и какво ползвам в момента и което определено облегчава ситуацията, че и ме спасява на моменти. Lechenie na akne s roakutan 3

Измиване на лице и тяло

Ултра-важно е в стъпката Измиване да няма продукти тип измиващи гелове за мазен тип кожа, тъй като те са предимно с агресивни сулфати. За по-сигурно минах директно на колкото може по-щадящи като състав и то кремообразни текстури. Ето ги и тях.

Lechenie na akne s roakutan 5Измиващ крем за лице Souffle Marin на Phytomer, 150мл/42лв.

Phytomer като име са познати като висок клас морска козметика. Бях ги срещала из руските блогове, даже на няколко пъти се изкушавах да поръчам от LookFantastic. E, оказа се, че го внасят ИнтерСпа, ето ги и координатите тук. Съставът измиващия крем е приличен, текстурата приятна, ароматът също. Единствено се ползва доста неикономично, защото изобщо не се пени, обаче това е в реда на нещата за този вид продукт. Няма как да е иначе, предвид че няма аресивни ПАВ-ове, че да става пяна и да и икономичен. Усеща се буквално като измиващ крем. Харесва ми да го ползвам. Бих го повторила като продукт след време отново. Много деликатно измива кожата, при това пък ефикасно. Мисля, че би бил подходящ продукт през зимните месеци за всеки тип кожа, дори комб. към мазен.

Веднъж седмично минавам лицето и с Clarisonic Mia 2, за която вече разказвах. Да отбележа само, че го ползвам на свой страх и риск. Д-р Сепи го е забранила по време на лечението с Роакутан… Усещам сега, обаче, че кожата наистина става все по-тънка, така че ще взема да го разредя на две седмици скоро, но не ми се иска да я спирам Миа-та изобщо, защото толкова нежно остранява сухите мъртви клетки, което пък кара кожата да се регенерира по-бързо по време на лечението.

Измиващ крем за тяло Weleda със сладък бадем, 200мл/19лв.

Разкошен продукт. Изобщо, серията е разкошна по всички параграфи. Нежен, не пресушаващ, ароматен измиващ крем. Наистина няма какво да се добави. За мен е идеален като душ-продукт.

Овлажняване
Ключът към това кожата да не изпада в шок от прехода мазна-суха кожа е качествено и обилно овлажняване. Щом се усеща силно опъване (а то е неизбежно като страничен ефект) на кожата и се наблюдава лющене – представете си как кожата плаче за хидратация по време на лечението с Роакутан и колко е важно да я осигуряваме редовно.

Ето и как я овлажнявам последните вече почти два месеца:

Lechenie na akne s roakutan 6Лице – нощен –  Aquasource Night Spa на Biotherm, 50мл/72лв.

Позиционира се като за всеки тип кожа. Ползвах го няколко седмици преди Р. и реших да продължа с него. За началото на лечението е ОК, обаче вече усещам как започва да ми идва твърде лекичък, което пък ме навежда на мисълта, че ако сте с мазен тип кожа – може да се окаже оптимален за редовно ползване. Текстурата е гелообразна, попива мигновено. На сутринта никакво лъщене, това го забелязах още преди лечението с Роакутан, когато бях с комб. към мазна. Бих купила и пълноразмерен продукт след време.

Лице – нощен 2 – Hautcreme Skin Food на Weleda, 75мл/22лв.

Ако не беше Роакутан, не знам дали щях да разбера няколко за какъв велик продукт става дума. Вероятно, ако не беше той и кожата, и устните ми (мажа и тях с него за през нощта, феноменално ги възстановява), щяха да са много по-изстрадали. Има защо Skin Food да е bestseller на бранда. Малко тежичък чак за ежедневна целегодишна употреба дори за сух тип кожа, според мен, обаче няколко пъти седмично идва много добре. Случвало ми се кожата вечерта да е освен изсушена и много зачервена и сутринта, след крема, да е супер-успокоена с уеднаквен тон. Мисля, че зимата покрай силните изсушаващи ветрове и зачервявания, ще дойде добре като нощен крем дори, ако сте с мазен тип кожа. Не мога да гарантирам, но бих опитала със сигурност с мини-версията на продукта, която също съм засичала по магазините. Ако не ви допадне за лице, ще имате нещо супер-ефикасно за ръцете най-малко.

Околоочен – Superdefense spf 20 на Clinique, 15мл/46лв.

Приятно кремче и толкова

За тяло – Лосион със сладък бадем на Weleda, 150мл/18лв.

Както и при душ-крема – разкошотия!

Балсам за устни – Nuxe BIO с праскови, 12лв.

Балсамче, като балсамче, но заслужава да бъде упоменат

Лице – дневен крем – YonKa Creme 28, 50мл/69 лв.

Позиционира се като дълбокохидратиращ и като такъв го усещам. Даже усещам, че има голям потенциал да се окаже Голямата ми любов сред кремовете.

YonKa Creme 28Lechenie na akne s roakutanВоди се за дехидратирана кожа и някак толкова добре попива и толково комфортно го чувствам крема като основа под грим, че просто няма накъде. Него също го внасят ИнтерСпа (координатите тук). Между другото, споменах им за този пост и в знак на благодарност предоставят 10% отстъпка на мен за следващите покупки и на вас, ако решите. Просто кажете, че сте по препоръката на блогърката Полина и готово. :)

 Декоративна козметика и нещичко за пъпките, които както стана ясно, месец по-късно продължават да излизат.

Lechenie na akne s roakutan 7

Biotherm CC – 50мл/49лв.

Средно покритие, супер-текстура – разнася се лесно. Издръжливостта е прилична. За кого е CC? Ще рискувам да кажа, че за всички. Реално това е крем с повечко пигмент от BB. Ползвала съм го този CC и преди Роакутана, когато кожата ми е била мазна. Не знам какво е това чудо, обаче и тогава, и сега се адаптира към кожата наистина идеално. Финишът не е съвсем матов, а някак… естествен. Заслужава си да се вземе едно тестерче да пробвате.

Catrice коректорче – към 7лв.

Локално покривам зачервявенията с него. Бетон като фиксация, много доволна.

Зинерит – 15лв.

Локално го блъскам по пъпките, писах за него и тук. Не съм сигурна обаче, че продължава да ги трепе както преди, при условие, че го ползвам вече няколко месеца. Май развих резистентност и трябва да мина на Далацин-Т, обаче ако за вас е нещо ново – препоръчвам го горещо за локалната употреба, особено върху гнойните тип по време на цикъл, които излизат.

Коментар от 6 декември – тетрациклини са забранени по време на Роакутан, затова е важно да се избягва Имекс и други подобни. Зинерит не е с тетрациклини, затова продължавам с него локално.

Та, така, момичета. Мисля, че ще го бъде. Стискайте ми палци да се излекува кожата и декоративната козметика да е все по-малко необходима изобщо.

Ще разказвам как вървят нещата и… като се замисля колко време ми е заел постът, за Роакутан Ден 40-70 ще взема да направя едно видео и това е. :)

Част от продуктите са били изпратени за тест и евентуално ревю. Отзивите, както винаги, са искрени.

Lechenie na akne s roakutan PolinaSofia 9

КОМЕНТАР ОТ 26 МАЙ! ВАЖНО!

ХОРА, ОТ МЕСЕЦ НАСАМ СЪМ НА БЪЛГАРСКИЯ РОАКУТАН И НЯМАМ СУХОТА ПО КОЖАТА. СТРУВА В 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ГРЪЦКИЯ (т.е. кутията е 40лв., вместо 10лв.), НО Е ВЪВ ФИЛМИРАНА ОПАКОВКА.

ПО ПРЕПОРЪКА НА НЯКОЛКО ЛЕКАРЯ МИНАХ НА НЕГО, ТЪЙ КАТО СЕ ОКАЗВА СЕГА, ЧЕ СЕ ВОДЕЛ ПО-ПРЕЧИСТЕН И ПОВЕЧЕ ДЕЙСТВАЛ.

ПОТВЪЖДАВАМ, ЧЕ Е ТАКА ИЛИ ПОНЕ ТАКА МИ СЕ СТРУВА ЛИЧНО НА МЕН. ЗА ЕДИН МЕСЕЦ ИМАМ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКО СТРАНИЧКИ ЕФЕКТИ И ТЕМПОВЕТЕ НА ИЗЧИСТВАНЕТО НА ЛИЦЕТО ГИ УСЕЩАМ ПО-БЪРЗИ ОТ ПРЕДИ. С ДВЕ ДУМИ, МОЯТ СЪВЕТ Е ДА НЕ ВЗИМАТЕ РОАКУТАН ОТ ГЪРЦИЯ, А ОТ НОРМАЛНАТА БЪЛГАРСКА АПТЕКА. 

13275853_1095827810476974_1663504433_n

ВИДЕО за лечението ми на акне с Роакутан: обобщаващ отзив за цялото лечение е тук:

ВИДЕО за лечението ми на акне с Роакутан: обобщаващ отзив

Поздрави и ако имате въпроси

или просто искате да споделите нещичко – може и тук,

може и във facebook страничката, където ви е по-удобно. :)

Полина

45 responses to “Лечение с Роакутан Ден 1 – 40 и поддържащата козметика”

 1. Ани says:

  Поли, може да опиташ нещо алтернативно – например хомеопатия и/или шуслерови соли?
  Пожелавам ти успех :)

 2. Polina Bilokonna says:

  Мерси! А за хомеопатията и шуслеровите – been there, done that. Наистина като че ли опитах всичко от що-годе конвенционалните решения, така че дано стане с Р. и това е. Ще споделям.

 3. Мони says:

  Противозачатъчните са доста лоша идея предвид, че има и други начини за предпазване. Те сами по себе си потискат андрогените, отговорни за образуването на себиум, а когато ги спреш – бум – хормонът се възстановява с нови сили, а образуването на себиум също. В крайна сметка може дори да стигнеш до заблуждението, че образуването на себиум е повлияно от Роакутан, може и така да е, но приятелски съвет – противозачатъчните могат да влошат положението, защото стабилно объркват нивата хормоните, особено след спирането им :)
  Не питай старило, а патило ;)

 4. Polina Bilokonna says:

  Мерси за включването, Мони! Бях направила пакет Lady Plus преди да го започна Р., всичките хормони са в норма, така че да се надяваме и след спирането им да са ОК нещата.

 5. Маргарита says:

  Дано всичко е наред не съм запозната със страничните действия на Роакутана сега ги чета от поста ти,но противозачатъчните съм ги пила заради гадното акне цели 7 години от страх ,че ако ги спра ще излезе отново.Е след като се появиха странични ефекти от тях ги спрях хормоните след 6месеца почивка са добре,но пъпчиците почнаха пак да ме тормозят.Сега аз ги мъча с едно лекарство с бензоил пероксид за сега има ефект.Пожелавам ти Успех знам това ни е болна тема и малко поставяме здравето си на риск с манията ни за хубава кожа ,но който каквото си няма това иска.Дано го надвиеш ГАДНОТО акне.

 6. Цеци Меци says:

  Здрасти, Полина,
  Поздравявам те за това, че си упорита и продължаваш да търсиш. Разбирам, че проблемът никак не е едностранен и прост, но консултирала ли си се със специалист по храненето? Имам предвид, че специален хранителен режим може да ти повлияе добре – и за акнето, и за проблемите с имунната система. В наше време доста хора са алергични я към глутен, я към млечни продукти. Според мен можеш да потърсиш помощ и в тази насока.
  Пожелавам ти успех :)

 7. lilly says:

  Пиеш роакутан и ползваш миа,сериозно???? Ще си докараш още белези,но това ще го видиш едва ,когато спреш хапчетата,пила съм роакутан-резултата не е особено впечатляващ,ако не си направиш лазер след него все тая,че си го пила,като дори след лазерните процедури ми излизат пъпки,особено при стрес на работа…..Просто не си мисли,че ще е някакво вълшебство,още повече,че при теб го има и наследствено акнето.Успех!

 8. Polina Bilokonna says:

  Fuck. Сега към края на втория месец с Роакутан и на практика усещам, че задължително трябва да я спра Миа-та. Както бях споменала и в поста, на моя страх и риск и преди това ползвах, въпреки че лекарят беше казал да я избягвам. Много мерси за включването. Що касае лазера, той е 100% като следващата стъпка.

 9. Polina Bilokonna says:

  Да, Цеци, по тези въпроси съм се проверила и съм пробвала различни неща вече.

 10. Рос says:

  Привет!
  Следя те от известно време, след като попаднах на блога в търсене на добър дерматолог. И аз боря разширени пори, мазна кожа и все още появяващи се пъпки. Бях на консултация в друга дерма клиника, където ми споменаха Р. и стигнахме до решението за същия лазер. Р. все пак не ми препоръчаха, заради агресивното му действие и натоварването на черния дроб, което казвал. Лекарката, къде на шега, къде сериозно, сподели, че би го изписала само ако съм шоу звезда и ми е особено важно кожата ми да не лъщи и косата ми да не е увиснала и мръсна в края на деня. За лазера бях в чуденка, но постът ти е още един довод против. Освен цената, болката, грижите, дискомфорта, сега добавяме и това, че акнето пак ще избие, а с него ще се появят и белезите.
  Дано на теб тежката артилерия на Р. помогне. Това си е истинско доказателство на какво сме сподобни ние жените в името на красотата и личния комфорт.

 11. Яни says:

  Здравей, Поли :) и аз като предния пост се включвам с това, че те следя от известно време и всъщност изключително много ти се радвам. Имам въпрос – как ти се отрази лечението при д-р Каляшева, защото помня, че беше изключително доволна от нея и след като прочетох мнението ти даже едва ли не се бях запътила към кабинета й?

  Поздрави и хубава вечер!

 12. Кристина says:

  Правилно си написала – Роактуан е за ТЕЖКИ ФОРМИ НА АКНЕ, а не за белези! Опитваш се да убиеш муха с базука… На мен също ми предлагаха Роактуан и при това при много по-тежко акне от твоето, но не си струва риска от страничните ефекти (най-вече за черния дроб). Надявам се да нямаш тежки здравословни последствия и късмет!

 13. Кристина says:

  Противозачатъчните са задължителни при приема на Роактуан. Евентуална бременност означава жестоки деформации за плода. По принцип се правят и всеки месец кръвни изследвания за бременност, за да са абсолютно сигурни, че не си бременна.

 14. Polina Bilokonna says:

  Факт, Роси. Ще споделям.

 15. Polina Bilokonna says:

  Яни, много извинявай за късния отговор. Отрази ми се чудесно за около половин година, обаче наесен рязко се влоших и умората от локалните мазина ме хвърли към Роакутан.

 16. Polina Bilokonna says:

  Мерси, Криси! Черният дроб, слава Богу, е най-бързо регенериращия се орган, да се надяваме, че всичко ще е ОК. Що касае белезите, не ги лекувам тях с Р., а виж пак какво споделям и какво ще намериш във всяка листовка: “Роакутан (Reducar) се използва за лечение на тежки форми на акне или акне с риск от постоянни белези (моят случай), което не се е повлияло от други видове лечение.”

 17. Polina Bilokonna says:

  Правят се всеки месец пълна кръвна картина, ALAT, ASAT, GAMA GT, холестерол, триглицериди, но не е толкова за забременяването, което е изключено заради противозачатъчните, а като цяло да се проследява състоянието. Що касае малформормациите на плода – говорих с няколко лекаря и то не сега, а изобщо за последните пет години и няма НИТО едно доказателство, че наистина пречинява такива. Просто е тежък препарат, затова е абсурд да се рискува, иначе никой не знае реално какво се случва – такива изследвания не съществуват. Между другото, на третия месец от лечението съм и засега я няма нито депресията, нито отпадналостта. Мисля, че до голяма степен ние, момичетата, се вкарваме във филма със свърх-страничните ефекти от паника. Не че ги изключвам, просто мисля, че са наистина изключения, а не правило.

 18. Благовеста says:

  Здрасти, Поли!
  И аз дълги години се боря с акнето и резултат никакъв. След изпробване на всички възможни методи за лечение и ходене при всякакви “светила” в областта на дерматологията накрая и аз се реших да пробвам с Роакутан. Пих го много дълго време, минах през всички възможни гадни странични ефекти плюс единия хубав да си миеш косата по-рядко, и накрая кожата ми се изчистри страхотно, дори и белезите ми намаляха и нямах никакви черни точки, изобщо не се появяваха вече, абе направо бях като нов човек-ставах за рекламно лице на хубава кожа. Толкова бях щастлива и направо не вярвах. И наистина не е за вярване..след половин година с прекрасна кожа, нещата отново почнаха да се влошават и сега отново съм с пъпки и черни точки, омазняване и лъщене и общо взето всички проблеми си се върнаха. Не искам да те отчайвам, искрено ти пожелавам при теб да има окончателен резултат, но просто исках да споделя и моя опит. Колкото и тъжно да звучи, вече съм се примирила с кожата си и начина, по който изглежда, и с това, че никога няма да имам хубава кожа. А и вече ми е омръзнало от пиене и мазане с всевъзможни химии. Мисля да опитам да се концетрирам върху по-правилна диета, много движение и редовно почистване, да видим дали нещата няма да се подобрят по естествен начин. Успех на всички и ако някога открия окончателното решение на проблема, веднага ще споделя :)

 19. Polina Bilokonna says:

  Толкова ти благодаря за включването, Веси (нали може така?). Моля те, сподели каква е била продължителността на целия курс при теб. Аз съм на 3-4 месец и рязко се влоших, но си казвам, че щом се хванах на хорото, ако трябва и година ще ги пия, но ще го изкарам толкова с Р., че да не си казвам после, че не съм дала всичко от себе си. Ти казваш, че си го взимала много дълго. Колко е това?
  За храненето, д-р Каляшева ми беше казала да сведа до минимум пилешкото и млечните продукти заради хормоните. Пробвах да съм месец на баш такава диета – никаква разлика, а огромна мъка за мен конкретно заради млечните продукти.
  Д-р Сепи пък казва, че единственото, което трябва да избягвам е сладкото. Което… какво да ти кажа… Такива жертви не са ми присърце, в крайна сметка сме родени, за да бъдем щастливи, а не да се ограничаваме постоянно. Ти как я виждаш диетата, която да е смислена и реалистична за нас?

 20. Ekaterina Vodenicharova says:

  Здравей, Поли! Аз имах тежко акне години наред, ходих при какви ли не дерматолози и козметици и нищо. Още на 20г. имах направени над 10 хинически пилинга, пих различни видове антибиотици за лечение на акне и пак нищо. Преди три години започнах да обръщам по- сериозно внимание на храненето- първо станах вегетарианка, а от две почти не консумирам млечни продукти, с изключение на някой френски макарон :) Резултатът е налице- излиза ми по някоя друга пъпка преди цикъл и то рядко, обриви и т.н. не ми се появяват, а когато си позволя нещо по- мазно или пък млечно веднага ми се появяват пъпки по гърба. Моят съвет е да си направиш тест за непоносимост към храна или просто да се стараеш да се храниш една идея по- здравословно, сауната също ми помага за кожата на тялото. А относно козметиката- след всичко изпробвано се кълна само и единствено в триците за лице на фирма Христина, ползвам ги ежедневно от около година и половина и сигурно ще ги ползвам докато съм жива. :) дано скоро имаш подобрение на кожата, защото знам колко е неприятно. Успех!

 21. Polina Bilokonna says:

  Привет, Катя! Много мерси за включването. Направих абсолютно всички възможни изследвания за алергии и непоносимости към храни и то на две различни места, нямам никакви. Дай да видим какво ще стане с Р., иначе че храненето влияе – така е, обаче не съм пробвала с разни диети и хем при мен се оказа, че не е кой знае какъв фактор, хем много изстрадах, ограничавайки се. То си е до темперамент, а и най-вече тип акне. Но наистина много мерси, че се включи и сподели как са нещата при теб. Надявам се да са все по-добре, а и вететарианството си има много позитиви, щом го чувстваш като свое нещо. :)

 22. Ekaterina Vodenicharova says:

  Здравей отново :) На около 3-4 седмици си правя курс от маска с крем за бръснене( дезинфектира), сода за хляб( почиства) и лимонов сок ( избелва); слагам я вечер за около 10 минути и след като я измия се намазвам с бадемово олио, защото ми помага за белезите от акнето. Другото, което открих наскоро е маслото от чаено дърво- правя си парни бани с него, слагам го към нощния крем или директно върху някоя пъпка. Опитвам се да търся природни алтернативи, вместо да си слагам тежка козметика на лицето :)

 23. Ани says:

  Здравей,аз съм на Р. вече месец с доза от по 3 по 20мг на ден,като имах по долната част на бузите и ситни малки без връх,сега един месец по късно започват да ми остават белези от тях,преди това никога не съм имала пъпки или изобщо да не говорим за пъпки.Притеснявам се,че от Р. излизат белезите..

 24. Polina Bilokonna says:

  Ани, мила, като никога не си имала пъпки, защо по дяволите го пиеш Р.?! Това е много тежко лекарство! Само за тежко акне ИЛИ оставящо белези акне.

 25. Aleksandrina says:

  Здравей, Поли! Може ли да споделиш как ти действа сега лечението с роакутан, изчисти ли се кожата, ефект виждаш ли..?

 26. Polina Bilokonna says:

  Привет, Алекс. 6 месеца минаха и да ти кажа, виждам минимален ефект конкретно върху акнето. Да, стана по-суха и привидно чиста, но на скулите продължават да излизат пъпки. Мисля да го пия още няколко месеца, обаче, защото вярвам, че резултат ще има, просто че при мен изисква повече време… Реално погледнато, друго и не ми остава.

 27. Дани says:

  Поли, наистина ли “българските” таблетки са по-щадящи от тези в гръцката аптечна мрежа? Как усещаш тази разлика няколко месеца по-късно?

 28. Polina Bilokonna says:

  Привет, Дани,
  Много добре се чувствам. Кожата се е поизчистила. Също така от 2-3 месеца, откакто съм на бг Р. Значително по-малко ми се изсушава кожата и устните. Септември ще направя 11 месеца с лекарството и ще го спра. Тогава ще направя и видео, в което ще съм без грим и ще споделя по-подробно за всичко. Но наистина разликата е усетима между този оригиналния на Рош и генерика от Гърция. Поздрави!

 29. Galina Georgieva says:

  Здравей Поли,
  Аз също имах дълга и мъчителна борба с акнето. Имах пъпки само по лицето – появиха се още в 10ти клас (а сега съм на 32 години) след прекарана варицела. Пъпките бяха дълбоки и гнойни – приличаха повече на малки циреи и бяха изключително болезнени. В един момент даже си казвах че не ме интересува как изглеждат, само да спре да ме боли лицето. Дълги години се мазах и пих какво ли не. Имаше периоди на затишие и тъкмо когато си мисля че всичко е минало отново се появяват с пълна сила. Лекарите ми предлагаха Р. още като бях на 20 години, но толкова се уплаших от страничните ефекти, които бяха описани, че категорично отказах. От тогава всеки път като отида на лекар ми казват Р., но аз нали съм инат и отказвам. След като опитах всичко, за което се сетих и последната година и половина се отрових от антибиотици най-накрая се реших и започнах Р.
  Пих този, който е в БГ 6 месеца (от февруари до юли 2016) и ефекта се виждаше още на 2рия месец. Странични ефекти не съм имала – всички изследвания бяха в норма, нямаше депресия или умора, а изсушаването (което се появи едва след втората седмица) беше по-неприятно единствено на устните. Лекарката ми (от ВМА) беше изписала един хидратиращ крем за лицето, един за тялото и балсам за устните- това беше цялата козметика, която ползвах и се чувствах прекрасно :) И на мен от време на време ми излизаха дерматити (зачервявания и раздразнения) по кожата на ръцете, когато забравех да ги мажа редовно с крем или като реша че ще мия чинии без ръкавици :) , но лекарката ми даде едно кремче и с него минаваха за няколко дни. От един месец съм без Р. и за сега съм добре -надявам се да не се появяват отново пъпките. Явно бг Р. наистина е доста по-добър от другия и реално не е толкова страшен, колкото ми изглеждаше. Надявам се и при теб нещата да се оправят и най-вече да се задържи ефекта :)

 30. Assq says:

  Малко късно включване от мен..,но искам да попитам дали някоя от вас е станала майка след приема на Роакутан? Мен ме плаши точно тератогенният ефект и се питам дали това лекарство няма някакъв остатъчен ефект да кажем след 4-5 години?

 31. Polina says:

  Здравей! Имах дълго време същото притеснение. Консултирах с няколко лекари по въпроса. Казват, че за 6 месеца – 1 година се пречиствал организмът, но аз все пак, за всеки случай, ще си дам две години. Имай предвид, че целия свят го пие това лекарство и ако имаше проблем, вече да са го спряли. По време на лечението обаче пих противозачатъчни, както и сега продължавам да ги пия и ще ги пия още 1.5г. Дали съжалявах, че си изчистих лицето с лекарството? Не. Дали имам тревоги, свързани с твоя въпрос? Не. Просто вярвам и вътрешно усещам, че всичко ще бъде наред.

 32. Диана says:

  Здравей Поли , следя блога ти и тъй като ми предстои до дни да започна лечение с Роакутан , искам да попитам към момента как е кожата на лицето ти ? Колко време е минало откакто си го спряла и дали резултата остана траен ?

 33. Milena says:

  Здравей Поли,
  Радвам се, че попаднах на твоя блог и клиповете ти в YouTube. Беше ми страшно полезна! От сърце ти благодаря за труда и усилията, които си положила, за да помогнеш на всички нас!
  Аз съм на 37г. и още съм с акне. Не е фрапиращо, но е неприятно.
  Имам релефни белези и дупки по кожата.
  Правила съм си два CO2 лазера във ВМА при Кадурина. Ефект никакъв. Дадох 1600 лв. за двата. Кожата ми стана доста чувствителна и сега е супер капризна. Мазна е, а в Т-зоната се опъва и лющи периодично.
  След лзерите ми се образуваше кора (от лимфата, която изтича) и под тази кора, заради задушавнето на кожата, ми се появиха стотици пъпки с бял връх. После се затвориха. Останаха като бабунки…..няколко месеца ги лекувах….. Кожата ми остана супер червена поне 4-5 г. след лазерите. И все още имам червени зони.
  Можеш ли да споделиш как е кожата на лицето ти в момента, т.е. задържа ли се ефекта на Р. ? Само с него не съм опитвала.

 34. Стефка Шляпкова says:

  Здравейте, по колко таблетки пиехте дневно?

 35. Стефка Шляпкова says:

  Питам, защото един месец пия роакутана по 20 мг/ дн. Изследванията са ми наред и лекарката каза, че ми увеличава дозата на 40 мг./дн. Т.е. 2х1 Табл. Тежа 53 кг и при мен акнето не е много тежко. Засега успявах да овладеят страничните ефекти със сухата кожа, но се притеснявам с тази доза.

 36. Полина says:

  Стефи, поискай второ мнение при друг дерматолог.

 37. Никола says:

  Може ли 16 годишен да приема Р.? Имам тежко акне още от 6ти клас, пробвах всичко, но нищо не става. Остана ми само Р. , но не знам дали е подходящо за по малки.

 38. Cosmetiki says:

  Натурална козметика Tiande – за проблемната кожа и лечение на акне, белези и възпаление на кожата. Екстракти от билки и растения.https://COSMETIKI.COM/

 39. Виктория says:

  Здравейте! Дъщеря ми пи Р. почти една година, а след като спря, няколко месеца по-късно избиха отново… Какво правим от тук нататък? Някой има ли с приключил курс на това лекарство? Тя не жовее вече в България и аз не знам кскво да я посъветвам 😤

 40. Cvetelina says:

  Здравейте,
  Има ли някой проблем с излагането на слънце при приема на Р.? Съветват ме да се пие от септември , октомври, когато е слабо слънцето или да се мажем с 50+ през 2 часа, за да няма тежки изгаряния по кожата, тъй като изтънявала.

 41. Софка says:

  Кога се вижда ефекта?

 42. Натали says:

  Минах курс с роакутан .За мен друго лечение нямаше.Нито хапчета нито лазери …нямах вариант .
  Всичко преминаваше чудесно .
  Крем на сеене за лицето и устата и тъмно зеленият душ гел на Uryage
  за бебе .Другите са безсмислени.
  Казаха ми да не се показвам на слънце .
  Изгорях на шарена сянка( много трябва да се внимава)
  И лекарката ми изписа някаква антибиотична пудра от която ми заздравяха изгарянията .
  После предозиране ,защото забравиха ,че трябвало да ми намалят дозата .От което получих трайно болки в краката .
  Но все пак мога да кажа че роакутана ме излекува .Вече 4 години съм ок

 43. Деница П says:

  Здравейте, приемам Р. вече 3-та седмица, чувствам се добре но с изсушено лице и най-вече устни. ВЪПРОСЪТ МИ е някоя от вас ходи ли на лазерна епилация по време на прием на Р.? Имам си приятел и наистина не мога да се лиша от лазерната а след седмица имам процедура цяло тяло. Предвид новите технологии и напредналата апаратура мисля че няма да имам последствия ако отида но все пак ще питам и лекарката ми и бих искала да прочета друго мнение. Благодаря предварително!

 44. tlovertonet says:

  Some truly nice stuff on this site, I enjoy it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA