МОЯТ ОПИТ С ДИОДНА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

За д-р Каляшева сте чували от мен и преди, когато споделях на тема лечение на акне и както и в едно друго секси постче. Няколко години по-късно уважението ми и благодарността към този лекар са още по-големи. Освен на мен, д-р Каляшева помогна и помага на много други момичета от блога да се разхубавят, защото красотата наистина е на първо място ЗДРАВЕ! :)

Лятото 2017г. отново съм при нея в кабинета, но по друг повод.

Днес ще ви разкажа за процедура, чиято цел е постигане на КОМФОРТ. Както стана ясно и от заглавието, темата днес е дълготрайно обезкосмяване. Темата, която е леко awkward за дискутиране, но не и в моя блог, където за полезни неща споделям с радост.

tempimageforsave-72.jpg

За силата на диодния лазер при Д-р Каляшева и успеха на процедурите ми с него и то в разгара на летния сезон!

tempimageforsave-70.jpg

Защо епилация и защо лазерна епилация? Предистория:

 • 2015г. – 6 процедури фотоепилация в един престижен софийски салон за красота… Нулев резултат;
 • В края на 2016г.-началото на 2017г. – упорито тестване на домашен фотоепилатор. Също нулев резултат.

Причината е много простичка: аз съм момиче с бяла кожа и светъл косъм – комбинацията, която най-трудно се повлиява… Има много хора, на които е помогнала фотоепилацията, но аз, за жалост, не съм една от тях.

А ако случайно ви минава мисълта за това, че русите косми не си личат, личат си.

 1. На светла кожа си личи всичко. И поникналите косми, и още по-брутално всякакви зачервявания, раздразнения от ползване на самобръсначки, от кола-маска и др.
 2. Русите косми също боцкат и причиняват дискомфорт. И тъга също… Жени сме.

Общо взето, имах огромно желание все пак да се отърва от окосмяването, затова след неудачните опити с фотоапилацията, реших все пак да опитам и лазерна също.

Това, което разбрах от фотоепилация, но си мисля, че важи при всякаква, включително с диодния лазер: ако след втората-третата процедура количеството косми, които се появяват, не се е променило, е почти невъзможно да имате ефект дори след сто процедури, ако не се променят настройките или вида на апарата.

На какъв принцип действа на косъма лазерната епилация?

Машината загрява избирателно косъма и чрез него и стволовите клетки на фоликула му, което води до забавяне на растежа и т.нар. му изчезване (което на практика не е изчезване, а супер забавяне на растежа).

Какви видове лазерна епилация съществуват?

Различни видове лазер имат различна дължина на светлинната вълна, с която работи машината. В този смисъл можем да разделим епилацията на такава с александритов лазер (с дължина на вълната 755nm), диоден лазер (810nm) и рубинен лазер (694nm) , Nd:Yag лазер (1064nm).

Разликата също състои в това, че различен лазер работи с различен фототип.

Какво представлява лазерна епилация Elysion Pro?

Elysion Pro е новият стандарт в арената на лазерна епилация. Описва се като най-бързият и безболезнен диоден лазер.

Elysion Pro премахва нежеланото окосмяване от всички типове кожа (от 1-ви до 6-ти фототип според скалата на Fitzpatrick) през цялата година.

Това е и единственият диоден лазер, с който може да се прави епилация и през лятото.

tempimageforsave-71.jpg

На кои места може и не може да се прави лазерна епилация и защо?

Не трябва да се прави лазерна епилация върху и много близо до бенки, поради описани случаи на злокачествена промяна в малигнен меланом (тумор).

Именно поради тази причина при извършване на лазерна епилация бенките задължително се зачертават и покриват с бял молив, както и се спазва установена дистанция от самите тях. Така прави и д-р Йорданов, когато съм в клиниката на д-р Каляшева:

Как се подготвям за процедурата Elysion PRO?

Тук условията са три.

Първо, премахвам окосмяване със самобръсначката в деня на процедурата, няколко часа преди нея. Това също е голямо предимство пред александритовия лазер, тъй като за александритовия би трябвало да се бръсна 3-4 дни предварително, което на мен лично би ми доставяло доскомфорт всеки месец.

Второ, препоръчително е да не се посещава солариуми или друг вид слънчеви бани поне 48 часа преди и след процедурата.

Трето, не се скубя. Космите не трябва да бъдат премахвани чрез друг метод, освен бръснене в рамките на един месец.

Какво представлява самата процедура?

Нанася се гел върху участъците, които ще тренираме и вече върху него с кръгови движения минава апаратът. Това, че импулсът не действа точково (както е при фотоепилацията), а подвижно, позволява на топлината се разпределя постепенно. Това, всъщност, намаля риска от увреждане на повърхностния слой на кожата (епидермиса).

А след нея какво се прави?

SPF 50.

Колко процедури са нужни?

С една процедура ще отстраним само космите, които са били в активна фаза на растеж (анагенна) , но след 30-40 дни се появяват нови косъмчета, които не са били в активна фаза при извършването на първата процедура. Затова ходя на всеки месец и половина, като е необходим брой процедури от 6 – 8, за да има ефект.

Кои зони се повлияват най-добре?

В моя случай (и при много други хора, доколкото знам) лазерна епилация на подмишници и лазерна епилация на триъгълник даде най-бързо резултати. Там космите започнаха да се разреждат още след първата процедура.

На краката също има добри резултати, но вече ръцете и корема при мен стават по-бавно заради светлите и тънки косъмчета.

Няколко думи за големия мит, че при  лазерна епилация на интим/корем при жените може да се увредят яйчниците. Това е абсолютно невъзможно. Импулсът е толкова малък, че най-дълбокото мястото, на което може да проникне е на около 7 мм до 1 см в косъма. Той дори не може да достигне до луковицата. Затова технологията е измислена така, че светлината да се трансформира в топлина и всъщност топлината достига и унищожава луковицата на косъма. Невъзможно е импулсът да достигне, който и да било вътрешен орган.

И най-важният въпрос: заслужава ли си?

Поради изключителната сложност на човешкия организъм е много трудно да се дават някакви гаранции в медицината изобщо!

Минаха 3 процедури и космите ми са значително по-редички. Като под значително, аз имам предвид наистина значително. Със сигурност ще продължа с процедурите и след 6-тата процедура ще направя още една статия, в която да споделя как са нещата. А до тогава продължавам да се наслаждавам на летните уикенди на морето, като за пръв път в живота ми ми е толкова комфортно!

Няма ги зачервяванията по кожата от самобръсначката!

DSC05972 as Smart Object-1

DSC05968 as Smart Object-1

DSC05966 as Smart Object-1

…Чувството да съм по бански и да ми е комфортно. Priceless.


DSC05975 as Smart Object-1

И все пак да не забравяме, че не можем да спрем природния цикъл на космения растеж.

Силно се надявам, че след завършване на пълния цикъл от процедури, окосмяването ще е съвсем минимално, ще растат с такива темпове, че да поддържам третираните зони веднъж годишно! Общо взето, ще споделям още по темата, но засега съм определено доволна. В хиляди пъти по-доволна от фотоепилацията!

Къде ходя на процедури?

При д-р Каляшева:

http://www.drkaliasheva.com/services/elysion-pro-nay-barziyat-i-bezboleznen-dioden-lazer-za-epilatsiya
Медицински център „Дерма София”
София, ул. Бяло поле 3, Бизнес център „Комфорт”, ет. 2, офис 6
+359 886 888 668

 

Ако имате въпроси, знаете къде да ме намерите.

Поздрави и бъдете здрави и щастливи,

Полина

6 responses to “МОЯТ ОПИТ С ДИОДНА ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ”

 1. Avatar Katie says:

  Здравей,
  Какъв е резутата от процедурите към днешна дата?

 2. Avatar Betty says:

  Здравей,
  Аз също се интересувам от мнението ти за процедурите към днешна дата? ☺

 3. Avatar Ина says:

  Интересно,няма отговор на въпросите! Защо ли?

 4. Avatar Polina Bilokonna says:

  Здравейте, момичета! Миналата година написах статията на третата процедура. След нея работното ежедневие така ме замота, че спрях процедурите. Сега, година по-късно, започнах процедурите наново. Пак при д-р Каляшева, в същата клиника. Този път каквото ще да става, ще съм редовна и ще изкарам целия цикъл от минимум 6 процедури. Разбрах, обаче, от лекарите в клиниката, че препоръчителната честота с цел поддръжка след това е след всеки 4 месеца, тоест не веднъж, а три пъти годишно! Ще споделям как ще е при мен. Стискайте палци този път нищо извънредно да не ми изникне.

 5. Avatar Еми says:

  Здравей Полина,
  Аз лично съм много доволна от Евгени Христозов и клиниката му Леге Артис! Невероятен специалист. който постоянно качва нова информация на сайта си и фейсбук страницата си! Дори ако не си готова да смениш лекарката си, хвърли едно око на статиите му в леге артис и епипро.

  От него научих за доста начини, по които дерматолозите хвърлят пепел в очите на хората с процдури като мезотерапия, от които няма голям резултат.

 6. Avatar Estrella says:

  Zdravei!Moga li da popitam dali naistina lazera moje da navredi na benki,vupreki che sa bili markirani s bql moliv?Dnes napravih purvata si procedura na ruce i okolo ednata benka mi se zachervi.Chestno kazano se pritesnih.Shte se radvam ako spodelite mneniq.Pozdravi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA