Wonder woman: любопитни факти за женското тяло и не само

Как може в женското тяло едва за 9 месеца да порасне от 2 клетки цял човек?

Покрай бременността са ми любопитни все повече интересни (нека и очевидни, но потвърждаващи колко е перфектна природата) факти, свързани с женското тяло. Един от тях е, че гестационните (акушерските) седмици се броят от първия ден на последния цикъл. Всичко тръгва от зараждането на яйцеклетката, без която нищо нямаше да е възможно. А съществуването на яйцеклетка зависи от какво? От обновяващия се ни организъм и от цикъла.

always3

 

Eто и нещо любопитно, свързано с женското тяло. Подготвих ви малка селекция от 13 най-интересни по мое мнение факти.

Наричам точките в тази статия ‘факти’, но реално не бих могла да цитирам валидиран източник/проучване, затова предлагам да ги приемам не буквално, а като любопитна храна за размисъл. :)

 • Древните египтяни са използвали мек папирус като превръзки и тампони. В същото време древните гърци са използвали парче дърво, увито в кърпа, а римляните носели вълнени превръзки и тампони.
 • От 1890 г. до 1970 г. западните жени са носили такива “колани за превръзки”. До 20-ти век подобни “менструални колани” са били норма. Западните жени са слагали кърпа и други домашно приготвени текстилни подложки. alwaysНакрая, през 1970 г. са били изобретени превръзки със самозалепваща се повърхност.
 • Повечето жени губят от няколко супени лъжици до 250 мл кръв по време на менструацията. Всичко зависи от продължителността на менструацията и от тяхната интензивност.
 • Овулацията променя много поведението на една жена, включително дрехите, които тя облича. По време на овулацията жените несъзнателно се стараят да изглеждат по-женствено от обикновеното.
 • Яйцеклетката живее от 4 до 12 часа след освобождаването, чакайки да бъде оплодена. Сперматозоидите могат да живеят в женското тялото от 3 до 5 дни, търсейки яйцеклетка за оплождане.
 • Някои жени могат да усещат овулация. Овулация е явление, което представлява освобождаване на яйцеклетката от яйчника в коремната кухина в резултат на разкъсване на зрял фоликул. За повечето жени това остава незабелязано на ниво усещания, но някои жени усещат този процес и това е нещо нормално. Такива симптоми могат да бъдат лека болка в корема, както и повишаване на температурата и повишена чувствителност на гърдите. Любопитно е, че на немски език „mittelschmerz” (овулация) означава „средна болка” (middle pain).
 • По време на овулацията повишените нива на хормони прогестерон, кортизол и естрадиол засилват усещане за евентуална опасност, ако такава съществува. Поради тази причина жената интуитивно по-добре усеща заплаха, отколкото мъжа.
 • По време на менструация, жените могат да имат силно сексуално желание, дори по-силно от обикновеното. Това се дължи на намаляване на нивото на хормона прогестерон.
 • Бременността се установява с помощта на Хормона на бременността – ЧХГ (hCG). Уринните тестове за бременност отчитат именно неговото ниво. ЧХГ може да бъде регистриран с нормален кръвен тест около 11 дни след зачеване, а с обикновен уринен тест – най-рано след 12 до 14 дни.
 • По време на бременността матката се увеличава от първоначалния си размер на праскова до размера на половин диня, тоест се увеличава в десетки пъти.
 • Обонянието на жената се засилва в 11 пъти по време на бременността.
 • Менструалният цикъл при жените се синхронизира. Колкото и да е странно, но жените, които живеят заедно, например сестри и съквартирантки честно имат менструален цикъл едновременно.
 • Организмът ни не е толкова възприемчив към болка в определени дни от цикъла. През последната седмица от цикъла женският организъм става по-малко чувствителен към болка. Свързано е с факта, че между 23-ят и 28-ят ден на цикъла намалява нивото на хормон естроген, съответно намалява и общата чувствителност. Така че, ако ви се налага да отидете на зъболекар, планирайте посещението си точно в тези дни.

Ако се сещате за някой интересен факт, споделете го в коментар. :)

Също така, с най-големия партньор в лесното протичане на специалните за жените дни от месеца Always подготвихме игра, която ви очаква в моя Instagram @polinasofia https://www.instagram.com/polinasofia/

Искамe да зарадвам една от вас с няколко продукта, които се крият в кутията: това са три опаковки Platinum Always, 100лв. ваучер за моден бранд (от който имам немалко неща в гардероба и аз) и блутут колонка. 

Always_Platinum_KV

Публикацията е създадена в партньорство с Always Bulgaria. Още 10 подаръчни кутии се разиграват във Facebook страничката на Lilly Bulgaria тук: https://www.facebook.com/LillyDrogerieBG/app/206429986046631/

Поздрави,

Полина

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA