V Bar + Gin Berry = Размисли за умерения сексапил в облеклото

Здравейте, приятели,

Днес, облечена с едно убийствено красиво и така любимо от мен боди, ви пренасям в ново за мен заведение, което това лято 2018г. усещам как ще се превърне в едно от най-посещаемите от мен барове в София. :)

V Bar Sofia на ул. Паренсов 13

edit -2888

V Bar е онова място в София, където можете да усетите едно по-различно преживяване в центъра на града.

Коктейлите са великолепни и един от тях ми вдъхна кураж и ме провокира да ви споделя размисли на една… доста деликатна тема. Става дума за умерения сексапил в облеклото, като още сега държа да кажа, че умереността като понятие по подобни въпроси е винаги субективно нещо. Особено на мястото,  където се намирате в момента – личен блог! :)

Вярвам, обаче, че щом сте попаднали тук днес и сега, значи е било писано да получите тази доза храна за размисъл от мен…

А сега да ви сeрвирам размислите ми, в компания с едно Gin Berry! :)) DSC_3004Коктейлът има изключително приятен вкус и носи характерната горчивина на джина, сладостта на Сен Жармен, киселостта на лайма, аромата на босилека и тръпчивостта на червената боровинка. Ах!

edit -2901

Елегантен интериор в симбиоза с естествени материали… Емблематична за заведениято е огромната жива стена от зелени растения, която прави обстановката още по-приятна, в съчетание с приглушената светлина.

DSC_3174

Мога дълго да хваля интериора, но да се върнем на темата. Женската сексуалност, безспорно, е много красиво и естествено нещо. И безспорно е… нещото от което ние, жените, някак, все повече се… плашим и асоциираме с нещо нередно. Целият проблем се състои в това, че светът изобилства от примери за това как женската сексуалност се… експлоатира. Именно експлоатира.

Този феномен зверски бие на очи във времената, в които живеем, и от там повечето дами сме отвратени от идеята да се обличаме по начина, в който женската сексуалност е подчертана. Витае във въздуха едно такова мнение, че колкото е по-приближено дамското ни облеклото към мъжкото (дънки, панталон и др.), толкова по-големи шансове имаме облеклото да ни осигури/засили статута на ‘равен’, уважение от околните в социума и да улесни бизнес комуникация с мъжкия пол в ежедневието. И то е така: когато става дума за работното ежедневие, то е в повечето случаи абсолютно така. Проблемът е, че наблюдавам при все повече жени в обкръжението ми, че прилагаме този подход 24/7. А сме жени. Да, работим. Да, поемаме отговорности на равно с мъжкия пол, но сме жени и е заложено в природата ни да искаме се чувстваме наистина женствени.

Това, което губим, ние, жените, ако се обличаме винаги твърде стеснително и скучно, е усещането за женственото в обличането си. Все чакаме повод за ‘онази рокля’, ‘онова боди’, ‘онази блуза’ и това време никога не идва… А ние междувременно… остаряваме. Нека не забравяме, че бързината на времето е тотално извън контрола ни, но това, което правим с това време зависи само от нас.

DSC_3035

Пиша този пост, облечена с едно боди, което чакаше дълго време в гардероба, а реално е имало немалко петъци и съботи, когато можех да го облека, но не си позволявах. Защо? Защо не си позволявах? Ами, от страх. Да не създам грешно впечатление…

Днес го направих. Ето и резултата. Благодаря на талантливия Николай Дечков за тези кадри. Ето я запечатаната ми младост – и в спомените от тази вечер и под формата на тези кадри, в случай че паметта ми в някой момент поддаде. :))

DSC_3048

Младостта (пак разтегливо понятие, както и умереността) е нещо прекрасно и женската сексуалност също е прекрасна и не бива да я крием или да слагаме под общия знаменател с пошлото.

И тук се връщаме към това, че експлоатацията на женската сексуалност е тегава тема и именно тя ни е променила отношението към дрехите като това боди.

Примери за експлоатацията са много. В онлайн пространството ситуацията е най-зле, особенно откакто блогърството и най-вече Instagram станаха толкова популярни като професия в много държави… Стотици инфлуенсъри ежедневно продават телата си онлайн като създават единствено снимково и продажно съдържание, без да целят да дадат на аудиторията си каквато и да е реална ценност/храна за размисъл/вдъхновение.

Настрани от феномена ‘блогърство’, големите компании нерядко търгуват със сексуалността на служителките си, най-често с такова нещо като ‘униформи’. С невъоръжено око това се забелязва в ХОРЕКА индустрията – хотели, ресторанти, кафенета. Всички сме забелязвали как на много места служебното облекло е целенасочено толкова предизвикателно. Това е толкова несправедливо… На сервитьорките се виждат дупетата, а са на работа…

Това и много други примери ни карат да слагаме по-разголен външен вид директно в графа ‘евтино/нередно’, а голотата може да е много красива и съвсем редна, на точното място, в точния час.

Ключът е: преобличане за повода. След работа да не бързаме директно да се виждаме с приятеля си или женската компания във вида, в който бяхме цял ден по задачи, а да се приберем и си облечем именно нещото, което искаме да облечем. Да не ни е страх. Да го направим за себе си.

DSC_3024-Edit

А сега да ви задам въпросите, с които ми се струва, че бих могла да ви улесня (понеже улесниха мен:)):

  1. Обличате ли това, което искате да обличате?
  2. Кое ви спира?
  3. Подходящите X ситуации се срещат или се създават, за да си позволим да облечем Y облекло?
  4. Как се улецва границата, след която облеклото попада в категориите underdressed/overdressed?

Често срещаната позиция е жените да предпочитат да си стоят в една safe zone, като се обличат ултра-семпло, най-често в пастелни нюанси и да залагат на класическите комбинации (конвърски, дънки, бяла тениска). Класиката е добра база за стил, но е база. :)

Сексуалността не е разголеност, разбира се. И, да, сексуалността е в погледа, в начина по който една жена се движи и най-вече говори… И, да, понякога една дреха и една добра обстановка могат да засилят това естествено за една жена явление, наречено ‘сексуалност’. :)

DSC_3125

Два съвета от мен за максимално изразената женска индивидуалност:

1 – Да сме смели с подчетаването на конраста. То ни е най-добрият приятел и именно в конраста се постига балансът! Какво визимам:

  • открито и закрито
  • дълго и късо
  • грубо и меко

Примери: бомбър и токчета; кроп-топ и широк панталон с висока талия и др. с ясен контраст.

DSC_2941

2 – Да бягаме от стандартния сладникав образ на архетипа ‘момиченце’.

Флоралните мотиви, както и топлата гама са супер, но седят къде по-хармонично, ако се съчетаят с нещо, което внася баланс. В моя аутфит от днешния пост черните дънки и белите маратонки внасят достатъчна ‘тежест’, някак заземяват бодито, което е хем с дълбоко деколте, хем с флоралните мотиви.

edit -3209

За финал да упомена и любопитния факт, който научих, така че пак ще се отбивам:

Характерно за заведението е, че не работи с конкретен дистрибутор за алкохол, а барманите сами съобразяват марките, които са най-подходящи за конкретните коктейли. Сиропите към рецептите на коктейлите също не се купуват наготово, а се приготвят на място с най-пресните и вкусни продукти. E, велико!

През седмицата мисля да се отбия и за един обяд. Този път, в бизнес облекло, предвид че ще е по средата на работния ден. Както знаем, за всяка дреха има перфектното място и перфектния момент.

edit -2883

Боди: Paramidonna

Снимки: Николай Дечков 

Локация: VBar Sofia на ул. Паренсов 13.

Поздрави,

Полина

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA