Как се грижа за орхидеите си (фаленопсиси)

Не съм цветар-гуру, но в едно съм убедена: орхидеите са, общо взето, като нас, хората – колкото по-здрави, толкова по-красиви. :) А единственият начин те да са здрави е ние да се грижим за тях.
Днес ще ви споделя няколко простички правила, които, по моите наблюдения, наистина допринасят за растежа и цъфтежа им.

В момента сме февруари и домашните ми (цък), и офисните (цък) орхидеи тъкмо започват да се подговят към цъфтежа, тъй като фаленопсиси цъфтят най-вече пролетта. Може и по друго време, но все пак пролетта е пикът на цъфтежа. По тази причина, актуални снимки на цъфтнали орхидеи в тази публикация няма да има.

Първо, как можем да диагностицираме дали орхидеите ни се чувстват добре?  
Видимите признаците са няколко:

1. При здравото растение листата са твърди, еластични, лъскави, гъвкави, с еднакъв цвят, ярко-зелени. Ако листата са тъмно-зелени, значи на растението не му достига светлина, ако листата имат червеникав отенък, то светлината е прекалено много. Ако пък са се появили тъмни петна по листата – това е признак на изгаряне от слънцето, т.е. трябва да преместите цветето по-далеч от прозореца.
2. Корените  са серебристо-сиви, твърди, с растящи краища(!) в зеленикав или червено-кафяв цвят. Здравите влажни корени са сиво-зелени, повече към зелено. 
3. Стъблата са твърди и плътни – били то цъфтящи, в покой или напъпнали след “съня”.
Ако забелязваме (чрез прозрачните им саксии), че поради преполиването или друга причина корените са станали меки, кафяви, без живи краищата -поемаме риска да пресадим цветето ASAP (не губим време за да не изгният корените), с помощта на този tutorial. Ако пък корените са ОК, просто цветето не цъфти и листата не са твърди, тогава просто засилваме общите грижи по растението, за  които сега ще ви разкажа.

Какво обичат орхидеите?
Идеалното място за тях вкъщи – близо до прозорец, ако е северен или източен; ако е южен – малко по-далеч от прозореца, но на много светло и, разбира се, с редовния достъп до свежия въздух (честото проветряване, което е толкова важно и за човешкото здраве вкъщи).

Орхидеите обожават влагата и направо откачат по опръскването на листата и корените отгоре. На Снимка 2 и Снимка 3 виждате няколко стъбла, които са поникнали за има-няма месец основно благодарение на ежедневното опръскване. За целта ни трябва един най-обикновен пулвелизатор, като на Снимка 4, и, разбира се, желание всеки ден да отделяме по минута.

Орхидеите обичат водопой. Не поливане, а водопой = поставянето на саксиите за половин-един час в купа, както виждате на Снимка 1, с предварително престояла (няколко дни) вода, стайна температура – Снимка 5. Поливам само, когато корените станат сребристо-бели, което в моя случай означава средно честотата на водопоя веднъж на 2 седмици.Орхидеите обичат торене (подхранване) без урея, а най-добре вземете спец. разтвор, като този Florovit (3лв.), който е само за орхидеи, като на Снимка 6. Конкретно фаленопсиси се торят целогодишно, а не само по време на цъфтеж. На самия продукт за торене винаги ще намерите и упътване с дозировките.

След цъфтежа (след окапването на цветята), стъблото трябва да се реже, иначе ще изсъхне цялото, а поникването на ново стъбло заема много време и сили на цветето. Как и къде се реже (има и точното изображение), ще намерите тук.

Орхидеите обичат да са с чисти листа. Лесно и бързо прахът се отстранява с помощта на пулвелизатор и дом. ролка, като на Снимка 7.


Ако пък още нямате орхидея, но сте решили да си вземете, силно препоръчвам това да е представител от рода Фаленопсиси, за които ви разказах днес! :) Мини-фаленопсиси не препоръчвам – тотален pain in the ass (пробвах, тегави са за отглеждане) тъй като при нас, в България, съм виждала да се продават само с торфен мъх-сфагнум, а той силно задържа влагата и вероятността корените да изгният за нула време е огромно. 

Нямам търпение да цъфтнат отново орхидеите ми. Няма да преувелича, ако кажа, че цъфтежът им ми доставя огромна радост. Потресаващо красиви са. Мисля, че до месец, т.е. до края на март вече ще има няколко цветенца, които да правят атмосферата вкъщи и на работа по-цветна. Когато цъфтнат, ще ги снимам отново и за блога.

Update от 18.07.2014г.:Поздрави,
Полина

13 responses to “Как се грижа за орхидеите си (фаленопсиси)”

 1. Boyana says:

  Любимото ми цвете! Но моята не се задържа дълго при мен. За жалост не мога да се грижа за цветя, явно имат нужда от повече внимание.

 2. Супер публикация! Мерси много за съветите – веднага ги прилагам, дано да подейства и на моята орхидея:)

 3. Ani says:

  Много хубава статия! Аз също имам няколко орхидеи вкъщи и са прекрасни когато цъфтят, но имам следния проблем – едната ми орхидея е с ужасно много корени (извън) почвата, които стърчат нагоре като стъбла. Самите те са сребристо зелени т.е. здрави са. Чудя се дали да не ги поизрежа. Ти какъв съвет би ми дала? Дали това ще навреди на растението?

 4. Anonymous says:

  Здравей, а от къде си взе саксия за орхидеите? Моята е на 3 години и още не е цъфнала и се чудя какво да я правя:)

 5. Anonymous says:

  Здравейте подариха ми 1 орхидея с много листа но не цъфти какво да и направа за да почне да цъфти

 6. Здравей. Извинявай за късния отговор, чак сега виждам… Бих опитала да пресадя, вътрешните корени 100% са частично изсъхнали, тях като ги отстраниш и ще се появи място, така да се каже, т.е. ще можеш малко да прибереш новите корни. Иначе живи корени не е добра идея да се режат, според мен. Но не съм правила research по този въпрос, тъй като не ми се е налагало още. Споделям от текущ личен опит каквото знам. :)

 7. Здравей. Извинявай за закъснелия отговор. От Метро. :)

 8. Здравей. Както описах в публикацията, помагат редовното опръскването на листата и корените с водичка плюс достатъчна светлина. И време от време подхранване. :)

 9. Anonymous says:

  Зравейте,имам няколко орхидеи,започнаха до загиват,листата им съхнат и падат .Какво да правя според вас?

 10. Здравейте. За жалост, опитът ми се ограничава да грижа за орхидеи, която описах по-горе. Чак за съживяване трикове не знам. Но на ваше място бих обърнала внимание на:
  1. корени – ако са сухи, започнете редовния водопой, при това с подхранване.
  2. корени – ако са гнили (и мирише саксията долу), пресадете ги, има видеа в youtube, няма да е сложно
  3. ако има сухи стъбла директно ги отрежете да не смучат сили от цветето
  4. кашпите са прозрачни, нали?
  5. мястото, където стоят, има достатъчно светлина?

  Поздрави и успех. Много се надявам се да се съживят.

 11. Таня says:

  Здравейте, моята орхидея започна да жабясва незнам, какво да правя, помогнете ми моля!!!

 12. Симона says:

  здравейте, искам да попитам за моята орхидея имам я от 1 година цъфтеше си беше супер, но сега има едни като черни петна които и малко прозират омекват и пожълтяват и накрая падат поливам я редовно на добро място е не знам какво и стана имаше си и пъпчици но изсъхнаха. Ако може да ми дадете съвет. Благодаря предварително :)

 13. Мери says:

  Здравейте, а при моите пъпките не успяват да цъфнат. Пожълтявам и падат самите пъпки. Някой може ли да ми каже какъв е проблемът

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA