Размисли за женствеността

Камелия Нинакова, Ками, моя скъпа приятелка, блогър, бивша колега и просто момиче, което ценя и обожавам, ме покани в блог-разговора за женствеността.

Звучи като нещо елементарно, някак по dеfault подразбиращо се, но дали е така? Това че сме жени, прави ли ни женствени от само себе си?

Първо, да дефинирам как разбирам аз самата думичка (изразявам както винаги лично мнение):

Женственост = Емоционална топлина

Едно момиче, с развита женственост като качество, може да зарежда себе си и другите.

Женствеността, не сексапилът, не професионалните постижения, не кулинарните подвизи, а именно женствеността, умееща да балансира и да превръща всичко в усещане, в емоция, е онова качество, което кара светът около нас и особено мъжете да се грижат за нас, жените. Да ни помагат, а защо и не да ни угаждат. Да, да, да угаждат. Стига да се осмеляваме да искаме да ни угаждат. Ако искаме само ние да угаждаме, това е друга тема вече. :)

Често приписваме това на грижовността, но и тя в чистия си вид не е женственост. Не всяка майка е женствена и нежна към детето си. Често практичността и желанието да служим за благото на някого убива женствеността. А именно емоционалната топлина е нещото, от което имаме най-голямата нужда на този свят или поне според мен това е приоритет №1.

10378315_10152994529769719_3825857062534899832_nТемата е доста обширна, почвам да се уливам, така че за да се улесня, ще отговоря въпроса, който предлага Ками:

Кои са моите 3 неща, които ме карат да се чувствам женствена?

1. Момичешките, принцеските моменти ежедневно

(Позволявате ли си ги вие? Искате ли ги? Смятате ли, че ги заслужавате? Рискувам да подразня с тази “кифленска” формулировка. Наясно съм с това и съвсем целенасочено използвам именно нея, и защото я харесвам, и защото… just some food for thought. :)

Говорихме, че женствеността = емоционална топлина.

Както в самолетите ни инструктират, че първо трябва да се погрижим за себе си, така е и в отношенията с хората.

Развиването на женствеността (което е безкраен процес, като развиването на умението да обичаш, да се отпускаш) при мен започна (между другото, сравнително наскоро) с желанието да се грижа за Себе си. 

Цялата играчка, свързана с външния вид, после вкуснотийките, излежаванките, гримовете, сериалите и др. носи наслада и си я позволявам. Прахосница? Ок. Мързелива? Ок. Душевното здраве над всичко. :)

Забелязвали сте как жените разцъфтяват в момента, в който осъзнават своята привлекателност и своя сексапил? Съгласете се, когато самочувствието е здраво, това с усещането на собствената атрактивност е страшно магнетично. Тогава всичките несъвършенства (пъпки,  белези, не особено стегнато коремче и др.) уж продължават да присъстват в цялата картинка, но вече някак нямат такова значение. Просто е удоволствие да си в компания на жени, намиращи себе си за привлекателни. …Стойката, погледът, усмивката, всичко.

2. Да съм в компанията на приятелките ми

Накратко, това че приятелките ми са умни (умна жена е винаги поддържана и красива, не би си позволила да не е), весели, остроумни, секси и готини някак ми гали самочувствието, а тяхната женственост от само себе си ми инжектира доза женственост. Което е логично, защото средата винаги влияе. Относно женственоста… Звучи налудничаво, но е точно така. Най-много това усещам в дни като тези, когато ми идва да плача… но някоя ми казва – “Хайде оправи се, облечи се, излез, искам да се видим”. И ето я трансформацията от тъжен, преди малко плакал, безполов сопол в момиче, харесващо себе си и усещащо женствеността си. Хайде сега три пъти Оле за истинските приятелки, умеещи да съживяват! :D

Като се замисля, това е и един от ТОП-критериите, по който разбирам дали едно момиче ми Е приятелка и имам нужда от нея в живота ми: Успокоява ли ме погледът й? Искам ли да я взема за ръка или да я погаля по косата? Това може да звучи леко лесбо, а и странно като формулировка, но приятелството между момичета не е ли е то вид връзка, в крайна сметка? Женствеността е важна не само в отношения мъж-жена, но и в приятелството също. Лично за мен тактилният елемент, както и поглед, пълен с доверие и нежност, са изцеляващи на моменти. А те, поне в моето съзнание, се обобщават точно с думата женственост

3. Чувствам се (екстремно) женствена, когато съм влюбена

Женствеността при мен тепърва се разгръща, но със сигурност мога да кажа, че върви ръка за ръка с осъзнаването, че душата ми и тялото ми заслужават всички онези радости, от които имам нужда.

С тази нагласа и най-вече със заявяването на желанията шансът да съм щастлива рязко се увеличава. А колкото съм по-щастлива, толкова повече давам. С риск да прозвуча като love guru wanna-be, знаем ли какво искаме и осмеляваме ли се да го поискаме – нещата се улесняват драстично. Ако не – fail, но поне сме били честни със себе си, което пък колко да е fail тогава? :)

Това със умението да Заявяваш желания пред самата себе си и пред другите, както и други важни неща, свързани със самоопознаването, ми се изкристализираха с появата в живота ми на Петя Пенева – приятел, коуч – за нея ще ви разкажа по-късно в отделен пост.

А сега се връщам към принцеските си задължения (животът често е шибан, но 20-минутки сериали, вкусна храничка, интересно четиво, лакиране и др. принцески дейности за разтоварване никой не е отменял).

Много неща “трябва да…”, но душевното здраве е над всичко! Това ме крепи всеки ден и ще се радвам, ако е дало малко храна за размисъл. Ако пък имате какво интересно да споделите, винаги ми е любопитно да чуя, а и просто да пообщувало било то в коментари или на лични съобщения във fb. :)

В блог-щафетата вече се включиха Бети, Гори. А на мен ще ми бъде любопитно да споделят размислите си по темата, ако им се стори интересна, както се е е сторила на мен, Лепи, Деси, Хепи, Ана, МиленкаПанда, Мери, Ида, ПириМирсеа, Ивана и мила Лори.

Поздрави,

Полина

12 responses to “Размисли за женствеността”

 1. Berry says:

  Определено ми беше интересно да прочета какво мислиш и определено ще ми е интересно да се включа! Красив пост и хубави размисли, Поли :) Положително ме зареди още преди да съм станала :)

 2. Polina says:

  Бери, толкова се радвам! Целувки и ти чакам поста с голям интерес.

 3. Ivana says:

  Страхотен пост! Напълно подкрепям твоите думи :)

 4. Polina says:

  Как забравих да те включа в tag-а. Поправено. :) А и подозирам, че имаш какво да споделиш по темата. Ще ти очаквам размислите, ако намериш време… :)

 5. Поли, много ми харесаха твоите размисли за женствеността, прочетох и другите, но твоите са ми най-близо до мен. :)

 6. […] Полина беше сред първите дами, които приеха предизвикателството да говорят за женствеността в своите блогове. За Полина Женственост = Емоционална топлина. Тя споделя още интересни мисли, както и кои са трите неща, които я карат да се чувства женствена, тук. […]

 7. […] Поли е една от любимите ми блогърки и в един от последните си постове засегна една много интересна и важна за мен тема – темата за женствеността. Беше ми много интересно да прочета нейното мнение по темата и много се зарадвах, че тя ме покани да се включа в дискусията […]

 8. […] Поли е една от любимите ми блогърки и в един от последните си постове засегна една много интересна и важна за мен тема – темата за женствеността. Беше ми много интересно да прочета нейното мнение по темата и много се зарадвах, че тя ме покани да се включа в дискусията […]

 9. […] Поли е една от любимите ми блогърки и в един от последните си постове засегна една много интересна и важна за мен тема – темата за женствеността. Беше ми много интересно да прочета нейното мнение по темата и много се зарадвах, че тя ме покани да се включа в дискусията […]

 10. Много интересно и правилно разсъждаваш. =)
  xoxo,
  http://www.keepitstylishandsexy.com/

 11. […] за женствеността. Първоизточникът (поне за мен) е Поли, която много харесвам и ми е мъчно, че не засичам вече […]

 12. […] покани в щафетата за женствеността преди няколко дни, Поли ме покани миналия ден и така, приемам го като знак, че […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA