5 причини да се разходите до Балчик и Двореца с Ботаническата градина

Миналия уикенд имах един от най-приятните ми работни ангажименти на едно от най-красивите места в България. Организирах фотосесия за Urbanized bikes(работя по маркетинга на бранда) в Ботаническата градина в Балчик, заедно със страхотен екип от стари и нови приятели. :) Добавям линкове към Instagram на Urbanized Bikes – тук и Facebook на Urbanized Bikes – тук – можете да ги последвате. Съвсем скоро ще споделя кадрите от фотосесиите именно там. А сега нека ви споделя 5 причини да се разходите и вие до Двореца и Ботаническата градина в Балчик, ако още не сте.

1. Балчик и плажовете му.

Банално, но това е добър старт, когато говорим за морска дестинация и не бива да прескачаме този момент.

Прехласваме се по каменистите европейските плажове, разположени по Френската ривиера, по Амалфийското крайбрежиеи др., а не си даваме сметка, че за разлика от тях, в България изобилстваме от пясъчни плажове. Колкото и да са Instagrammable местата в чужбина, къде по-голяма наслада е да легнеш или да стъпиш върху пясъка, отколкото върху камъняците. :))

save-new-10.jpg

В Балчик плажовете не са чак перфектни, но са далеч от чак каменистите. А за истинските пясъчни плажове можете да отскочите за плажуване през деня до съседната Албена.

2. Балчик и Двореца с Ботаническата градина.

Университетска ботаническа градина в Балчик е звено на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Създадена е през 1955 г.

Самият Дворецът пък е дело на италиански архитекти, а началото на изграждането започва през 1924 г.

Какво, всъщност, представлява това място? 

Дворецът е бил лятна резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век. По протежението на морския бряг, на терен с голяма денивелация са обособени тераси – градини, свързани помежду си със стръмни стълби, зелени тунели и арки.

(В случай, че сте забравили от училището насам думичката ‘денивелация’  –  това е разликата във височината между две точки от земната повърхност.)

save-new-6.jpg

Резиденцията е завършена през 1936 г., а кралица Мария умира две години по-късно.

Като част от резиденцията, през 1926 г. швейцарският ботаник Жул Жани проектира и изгражда парков комплекс. 29 години по-късно Софийски университет „Св. Кл. Охридски” създава на това място ботаническа градина с площ 65 дка. Днес тук се отглеждат над 2000 растителни видове от 85 семейства и над 800 рода. Колекцията от палми, например, включва 33 вида, някои от които са на повече от 50 години. Тук могат да се видят рядко срещани и екзотични дървета като каучуково дърво, бонбонено дърво, книжно дърво, моливно дърво, древното гинко билоба, едроцветна магнолия и др. Дърветата са прилежно надписани и повечето от тях лично аз никога преди това не бях виждала.

Къде се намира: на около 2 км югозападно от центъра на град Балчик, на 40 км североизточно от Варна.

Кога да посетите: Комплексът е отворен за посетители целогодишно. Най-доброто време за посещение е в периода май-октомври. Работното време на комплекса е всеки ден от 8.30 до 18.00 ч., но ако сте настанени в комплекса – денонощно! :)

save-new-9.jpg

Няма да ви изброявам всичко, което се намира на територията на комплекса. Стигнете ли до него, няма как да подминете нито параклиса “Стела Марис”, нито “Алеята на виното”, нито “Алеята на вековете”, нито гроба на кралица Мария, нито градината “Английски двор”, старата мелница и др. интересни места. Те са там и ви очакват. :)

На посетителите се предлагат екскурзоводски турове. Ние бяхме, в случая, по работа там, но следващия път задължително ще се включа в обиколка с опитния екскурзовод, за да науча нещо, на което не съм попаднала онлайн, докато четях за мястото и кралица Мария.

3. Изгодно е. Включително настаняването.

Входната комбинирана такса за възрастни за вход и в Двореца, и в Ботаническата градина – 14 лв.

Само Ботаническата градина – 8лв. 

За настаняване има две опции:

 • 70лв. за нощувка в стая за двама;
 • 80лв. за апартамент.

Ние наехме няколко апартамента тук – www.dvoreca.com

Обзавеждането във всеки беше скромно, но локацията и цялостната атмосфера компенсират.

save-new-8.jpg

4. Огромна колекция от кактуси и сукуленти.

Градината е известна с уникалната си колекция от едроразмерни кактуси и е втора по рода си в Европа след тази в Монако.

balchik_botanicheska_gradina

5. Райско място за почивка и презареждане за творчество!

Ако работата ви е обвързана с творчество (а в ерата на Водолея всички се стремим към свобода и работа, свързана с творчество), мястото е изключително вдъхновяващо. Рай за очите и гарантиран прилив на енергия да творим.

“Imagination (noun) – Reality of the dreamer.” 🌸  Новата ми любима тениска от LC Waikiki!

Една пеперуда се беше изкефила на екипчето ми и нямаше излитане! 😁 Разбирам я. И аз много си го харесвам.

2

IMG_4730

Облечена съм с:

тениска LC Waikiki

панталон LC Waikiki

маратонки Reebok

очила Dolce & Gabbana 

(за всички очила в сайта на Leonardo.bg без outlet моделите имате

15% допълнителна отстъпка с бонус-код POLINASOFIA)

С пожелания за страхотна разходка до Балчик! :)

Поздрави,

Полина

Статията е споделена в партьорство. Отзивите, както винаги, са лично мои.

5 responses to “5 причини да се разходите до Балчик и Двореца с Ботаническата градина”

 1. Borovinka says:

  Какъв шрифт ползваш? :)

 2. Polina Bilokonna says:

  Здравей! Comfortaa се казва, безплатен кирилизиран шрифт. Дълго го търсех. Това може би е най-красивият кирилизиран. Ползвай го и ти да ти краси творчеството! П.

 3. Borovinka says:

  Благодаря ти, Поли! Става ми любим.
  Поздрави

 4. Mariela K says:

  Поли, прекрасна статия! Мястото наистина е очарователно, ходила съм няколко пъти и горещо го препоръчвам като бягство от лятна София ;)
  Поздравления за прекрасния блог – много вдъхновяващ и истински :)
  Успехи и приятен ден,

 5. Стела says:

  И аз съм ходила, градината найстина е шедьовър.
  Интересен факт, който научих там е, че когато кралицата е била жива е пожелала и цялата площ е била залесена със бели лилиуми, това е било любимото и цвете х

  Горещо препоръчвам х

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA