АМАЛФИЙСКО КРАЙБРЕЖИЕ: 7 СЪВЕТА, КОИТО ЩЕ УЛЕСНЯТ ПЪТУВАНЕТО ВИ

Амалфийско крайбрежие е мястото, което според мен, не може да не се хареса. Просто не се сещам на кой темперамент или изобщо кой тип човек не би било по вкуса, затова пожелавам на всеки да намери време за тази романтична и потресаващо живописна дестинация. :)

Кога е най-яко? От май до октомври, когато сърцето ви го пожелае. Все ще е топличко. Хвърлете едно око на тази този пост тук, има много удобна таблица със средните температури месец по месец.
Ние бяхме там края на октомври, ама буквално края на месеца и беше над 22 градуса, много топличко! Много хора са били по бански, аз също топнах краката!

А сега да ви улесня с няколко практични съвета от скорошния ми опит с дестинацията…

1. С кои авиолинии се пътува до Амалфийското крайбрежие?

Има няколко варианта. Ние летяхме с WizzAir: София-Неапол-София. Цена на двупосочен билет средно е 200лв. на човек. WizzAir обаче често пускат промоции, както знаем, а като се добави и отстъпката за WizzAir club membership, ако имате такава, цената може да падне и на около 100лв за двупосочен. Като добавим към цената обаче и голям салонен багаж, тя пак става 200лв. на човек, така че това да ви е ориентир.

Лично аз съм напълно ОК с ранните часове за излитане на нискобюджетните авиокомпании, ако приемем, че това им е най-големият минус. Това, което не ми е ОК обаче е тяхната политика, свързана с багажа и искам да си го излея, въпреки че не му е мястото в този пост. Бях забравила за следния факт, така че чувствам за необходимо да ви подсетя и вас, ако ще летите с WizzAir: дори ако платите голям салонен багаж, авиокомпанията директно ви премахват правото да имате какъвто и да е ръчен багаж с вас (дори ако става дума за малка чанта). Но пък ако не мъкнете много неща и сте fine само с ръчния багаж без да доплащате, няма ядове.

2. Трансферите. Как се стига от летището в Неапол до Соренто/Позитано/Амалфи?

От Неапол до което и да е градче от крайбрежието се стига сравнително бързо. Например, ако вземем Позитано, където сме отседнали ние, пътят Неапол-Позитано е един час с кола. Ето и цените за възможните трансфери:

  • Ако сте с частно автобусче (като маршрутка), то цената е ~35 евро на човек. За жалост не мога да препоръчам конкретна фирма, но има доста такива, просто въведете в Google: “shuttle bus naples to positano”. Важно е да го заявите и book-нете с данните си предварително.
  • Ако сте с такси, цената ще е между 100 и 150 евро за двама, което не е никак малко…
  • Ако сте с градски транспорт, цената ще падне на ~20 евро на човек, но ще трябва да пътувате с влак/автобус до Соренто и вече в Соренто да вземете автобус до Позитано или където пьтувате.

Общо взето, най-добрият вариант като че ли е с shuttle bus. Ние на отиване взехме такси (мда…), а на връщане с автобус и минахме през Соренто. :)

3. Настаняване. Хотел или Airbnb?

Мен ако питате, няма никакъв смисъл да се дават пари за хотели когато и да е, където и да е. Е, освен ако самият хотел няма някаква конкретна специфика, която искаме да преживеем.

Ние отседнахме в един много приятен апартамент, който взехме през Airbnb, който обаче е малко по-нагоре от центъра на Позитано – в Монтепертузо, добавям и линк, за да видите къде се намира. Общо взето, всеки ден имахме половин час слизане до центъра на Позитано и половин час качване, но пък на нас ни хареса.

img_1886

Има си своя тръпка в това да сте на високо, което е огромен плюс на Монтепертузо. :)

img_1113

Иначе в който апартамент и да отседнете, градът е вертикален, а не хоризонтален, така че все ще имате хубава гледка!

Цените в целия регион за апартамент за двама през Airbnb са между 80 и 150 евро за нощувка. Не са особено много обаче като количество, затова колкото по-отрано запазите нещо изгодно за стотина евро/нощувка, толкова по-добре.

Това, което много ми допада в Airbnb experience-a, е че апартаментите са изцяло обзаведени за живот. Можеш да напазаруваш и да си сготвиш нещо като местните, за да почустваш атмосферата; а и си имаш всичко под ръка като вкъщи – дъска за гладене, чадъри за дъжд, всичко! :)

4. Хапване

Най-много ни хареса с Иван в Chez Black в Позитано. Мерси на Алиска за препоръката.

img_2755

А следващата снимка е от заведение, което се намира точно до Chez Black. Общо взето, рибата е must, щом сте на крайбрежието! :))

img_1925

Хапвахме и на други места,  а и не само в Позитано. За инфо, основните ястия в региона варират между 20 и 30 евро (което не е никак малко), а салатите 8-16 евро. Пицичките са малко по-евтини, но за пиците по-скоро е Неапол – например,  Trattoria Medina. Като цяло кухнята навсякъде е хубава.

Хапването в апартамента ни беше също не по-малко любимо. Пазарувахме като местните, опитахме от различни месца, сиренца, а и е много романтично на терасата, само двамата… :)

5. За местния транспорт и с какво се пътува до съседните градчета?

До съседните градчета като в нашия случай, например, да Амалфи (в чест на което цялото крайбрежие се казва така) се пътува с rent-a-car или с градски транспорт.

Rent-a-car хич не препоръчвам, защото уличките са много тесни и според мен само местните могат да се справят, без да се нервират. :)

Ето това, представете си, е двупосочна улица, където се разминават и колите и автобусите:

img_1929

Ние се предвижвахме с автобус и беше супер. 1.30-2.80 евро на човек на посока и за има-няма половин част сте в съседното градче/селце.

6. С какво се стига до Капри?

Където и да сте отседнали – в Соренто, Позитано, Амалфи или другаде, всички горещо ще ви препоръчат да отскочите до остров Капри и има защо.

img_1915

Стига се до Капри с ферибот.

img_1934
Конкретно от Позитано двупосоченият билет с ферибот струва 35 евро на човек и пътят заема около един час. Приятничко и красиво. Гледките, където и да се обърнете, са буквално опияняващи.

На острова има две населени места, които са така пръснати, че почти покриват острова: Кáпри и Анакáпри (италианите слагат ударението на „а“ в „капри“). От центъра на Анакапри тръгва седалков лифт.

Съветвам ви обаче да тръгнете рано сутринта с първия възможен ферибот, за да ви стигне времето наистина да го обиколите Капри. Лично на мен много ми се иска отново да отскочим към Амалфийското крайбрежие именно защото не ни стигна времето за седалковия лифт в Анакапри, а аз умирам за седалкови лифтове!!! :)

В самото Капри, за да стигнете от пристинището до центъра цената на билет е 1.80 евро.

 

7. Как да спестите от роуминг?

Най-сетне като една умна жена разучих какви са вариантите да ползвам тел. разговори и интернет, когато съм в чужбина, без да искам да си прережа сънната артерия след това, когато видя фактурата за месеца.

Оказа се, че всеки мобилен оператор предлага пакети с включен интернет и минути разговори от чужбина. За целта, просто се обаждате на оператора преди да заминете, казвате  къде отивате и той ви активира услуга. По този начин срещу ДО 10лв. на ден ще имате в джоба си реално работещ телефон. Е, освен ако не сте си наумили дигитална детоксикация и да стоите далеч от тел. и лаптопа по време на почивката, което също е брилянтна идея!  :)

 

А сега добавям няколко кадъра от цялото ни пътуване из Амалфийското крайбрежие:

dsc01534-as-smart-object-1

 

dsc01487-as-smart-object-1

 

dsc01479-as-smart-object-1

dsc01457-as-smart-object-2

dsc01514-as-smart-object-1

dsc01496-as-smart-object-1

dsc01559-as-smart-object-2

dsc01544-as-smart-object-1

dsc01910-as-smart-object-1

dsc01898-as-smart-object-1

dsc01933-as-smart-object-1

Ако обмисляте да купувате билети скоро и нещо конкретно ви интересува, а съм го пропуснала, знаете къде да ме намерите. :)

Поздрави,

Полина

3 responses to “АМАЛФИЙСКО КРАЙБРЕЖИЕ: 7 СЪВЕТА, КОИТО ЩЕ УЛЕСНЯТ ПЪТУВАНЕТО ВИ”

  1. Avatar Вили says:

    Благодаря Ви за съветите и информацията, много точни и практични.Знаете ли нещо за транспортни картиArte card, които осигуряват 50/100 цена на билетите.И още:Неапол-Соренто по море?

  2. Привет, Вили! Не, не съм запозната с тези карти. Поздрави и страхотно пътуване ви пожелавам!

  3. Avatar Мария says:

    А как са пътищата като завои…имам проблеми с пътуването и се притеснявам

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA