Отзив за Innovation Explorer 2016

img_0729.jpegПреди близо месец присъствах на едно от най-интересните ежегодишни събития, провеждани в България. Над 900 души събра второто издание Innovation Explorer. Тази година той се проведе на 25 февруари в Sofia Tech Park, темата му беше „Кратка история на иновациите“.

Тази година, обаче, за разлика от миналата, няма да съм толкова свовохотлива по простата причина, че попаднах в капана на познатата на всички ни думичка procrastination. Мина близо месец и нещата в главата ми са по-утихнали като формулировка/конкретна структура, за да бъдат разгледани като теми, както бях направила миналата година. Някои моменти, обаче, искам да споделя набързо.

Не е ли наистина най-важното за една компания един човек да fit-не от гледна точка на култура и ценности? Ей-така чисто като човек. Уменията се набавят и то се набавят бързо, стига да имаме ясни лични мотиви и копнеж да се развиваме. Vibe-ът/поведението/отношенията обаче е онзи match point (както в тениса), където нещата са или, или. Или топката прескача, или играта започва с минус точка, така да се каже. Или допринасяш за атмосферата и екипния дух, или ги смъкваш (дори без да го искаш съзнателно). Затова само ако и компанията, и аз лично усещам, че сме на една вълна – само тогава И до тогава (все пак нещата не са статични) си обещавам и аз да работя в една компания.

Между другото, хора, направете си хубав LinkedIn профил. Наистина е важно, дори да сте freelancer на проектна база.

Една лична история. Миналата година точно март месец чрез LinkedIn HR на Google HQ в Дъблин ми изпрати предложение за работа с едногодишен договор с YouTube. Позицията беше с руски и български и по същество беше далеч от примамлива – да обработвам/филтрирам видеата, но пък заплащането беше супер. Мина ми през ума естествено и колко би било яко да пише в CV-то ми, че съм работила в Google бла-бла, но… се отказах по простата причина, че тъкмо бях започнала работа и исках, искрено исках да работя тогава в стартъп, не в корпорация. И не съжалявам, въпреки че сега пък съм на вълна корпорации и започвам работа в такава ей-сега на 4-ти април. Вярването ми е, че само когато сме честни със себе си и смели в действията, се обичаме. А любовта към себе си е ключът към всичко, колкото баналто и ще прозвучи това. За някого може да звучи несериозно, че сменям работа през година-две, обаче за мен това е ОК. Аз продавам свое време, умения и енергия срещу нови умения и потенциал, коeто непременно върви ръка за ръка с успех за компанията, за който се старая усилено. Никъде не се заричам, че се обръзвам с трудови взаимоотношения за X време. В този свят и във връзките, и в работата, и в приятелството, във всичко единствената валута е енергия и аз търгувам с нея на курс, който искрено смятам за справедлив. Никой не е дошъл на този свят да бъде жертва, а за да бъде щастлив и да еволюира. :)

Продължаваме.

Нищо ново под слънцето, но добре формулирано и готино подвигнато от лектора като тематика.

Небезисвестият Елвин Гури чудесно обобщи тенденцията нещата в бизнеса да не изискват притежаване на релевантен ресурс. Снимката се отваря на голям екран. :)

А утре ще ви покажа и разкажа за един разкошен пример на разлика между Изобретение и Иновация в живия живот с пример от родния пазар.

Поздрави,

Полина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA