Четките ми за грим: избор, съхранение, почистване

Красиви, с този пост не вярвам да открия топлата вода, но понеже честичко получавам въпроси на тема четки, реших все пак да посветя един кратък пост за тях.

ИЗБОР НА ЧЕТКИТЕ

Изгъзица или необходимост? За какво са ни четките изобщо? 

Ако питате мен, всичко зависи от това какви елементи включва при вас ежедневното гримиране.

Ако гримът за вас е добра основа и спирала, може да се окаже, че една четка за фон-дьо-тен не само не ви е нужна, ами че ще попречи на крайния ефект. Защо? Защото куп фон-дьо-тени са предназначение за нанасяне само с ръце. В момента съм също с такъв – Maestro на Armani – и използването на четка не само е излишно, ами направо не се препоръчва от самия бранд, предвид текстурата на продукта.

Ако в играта участват, обаче, и прахообразните продукти, то без четки няма как да мине номерът, като на почит са тези от естествен косъм. Но това съм сигурна, че го знаете.

Моята база за сравнение на четки се свежда до Sigma, MAC, Inglot, Real Techniques, като абсолютен фаворит са ми Real Techniques. Към момента имам три четки (двете розови и златистата) на бранда и не виждам необходимост да заменям и другите ми с техните, обаче, ако заменях – със сигурност Real Techniques щеше да е брандът.

DSC05786

Sigma, дори ако мернете промоция на офиц. им сайт (Америка), пак не е оферта, защото ще се наложи да ги чакате близо месец и за капака да платите мито…  Хайде няма нужда. Ако все пак се изкушите да го пробвате бранда, разгледайте онлайн-магазина на Ели MakeupButHow, която ги внася за България.

MAC и Inglot – не са лоши, но не са нищо особено. Може и да предлагат високо качество на косъма и т.н., но просто не ги чувствам като моите брандове за четки.

Защо Real Techniques?

11921785_949963355063421_7699497211340659629_n

 • Нежни към кожата чисто на допир
 • Издръжлив качествен косъм, а ги мия наистина често вече почти две години
 • Готин дизайн за допълнителна естетична наслада, която лично на мен ми е важна

Къде можете да намерите Real Techniques?

В София не виждам смисъл да се взимат, иначе ги има в Мориа.

Бих препоръчала feelunique.com, lookfantastic.com или някой друг сайт, който доставя безплатно, предлага остъпки и безплатни mini/travel size продукти като бонус. Ако сравняваме feelunique.com с lookfantastic.com, то feelunique.com като че ли  има по-често отстъпки и подарява нещица при покупката. Ако някой поръчва често от тези два сайта, да драсне и да update-не как е в момента, но по мои спомени и наблюдения е така. :)

Ако трябваше да си избирам четки днес, то изборът ми щеше да падне върху следния must-have набор:

За фон-дьо-тен – http://eu.feelunique.com/p/Real-Techniques-Expert-Face-Brush или скосената http://eu.feelunique.com/p/Real-Techniques-Foundation-Brush (моята е подобна Sigma88, доста е удобно със скосените)

За пудра – http://eu.feelunique.com/p/Real-Techniques-Powder-Brush

За руж – http://eu.feelunique.com/p/Real-Techniques-Blush-Brush

За бронзър/контуриране – http://eu.feelunique.com/p/Real-Techniques-Sculpting-Brush

За вежди – http://eu.feelunique.com/p/Real-Techniques-Bold-Metals-Collection-202-Angled-Liner-Brush принципно е за очна линия, но искам сбита, твърда, скосена за вежди, така че бих си я взела нея и бих я преквалифицирала.

That’s it.

Както знаете, очите не ги гримирам или го правя изключително рядко, тъй като съм с “косъм-по-косъм”, което е ефектът, който ме задоволява по всички параграфи. Общо взето, по въпроси, свързани с гримирането на очи, може да ви бъде наистина от полза Ели от EatPrayMakeup, която е БОК в света на декоративната козметика и има десетки четки на най-различни брандове.

СЪХРАНЕНИЕ НА ЧЕТКИТЕ

Като се нагледам с Pinterest, ми мерак и на мен да ги съхранявам четките в буркани, както го правят повечето момичета по целия свят, обаче от гледната точна на хигиена просто сърце не ми дава да го направя.

Моите четки ги пазя в обикновена дървена кухненска подложка, която можете да намерите във всеки магазин “за левче”. Когато са завити, те хем не се прашасват, хем имат достъп до кислород за по-бързо доизсушаване. :)

ПОЧИСТВАНЕ НА ЧЕТКИТЕ

Почистването на четките е есенциално важно. Особено това важи за четката за фон-дьо-тен, тъй като всички знаем, че влагата е среда, в която микробите се размножават най-бързо.

Та, къпем се с четките веднъж на 2-3 седмици :) а ето го и продукта, с който си почиствам четките на всяко 2-3 ползване:

DSC08563

Има го в Мол Сердика, в магазина на Wjcon. Представлява спрей, който почиства четките без отмиване. Препоръчвам с две ръце. От лятото го ползвам и не наблюдавам да влияе лошо на кожата или на косъма на четките.

DSC08569

И така. Ако нещо съм пропуснала или искате да споделите – you are always welcome! Знаете. :)

Поздрави,

Полина

5 responses to “Четките ми за грим: избор, съхранение, почистване”

 1. Поста ти е много полезен, както винаги. Продукта за почистване на Wjcon е доста добър, но аз съм мега доволна от този на MAC и сърце не ми дава да го сменя. Пробвам различни и винаги се връщам на MAC :)

 2. Avatar Innah K. says:

  Като прочетох частта за съхранението, съответно хигиената, ми се искаше да хвана едни помпони и да ги размяткам, скандирайки “Поли, Поли”! Пълен абсурд е това съхранение на четки на открито! Моите в момента са в несесер, което пак не е хигиенична опция, но ще поръчвам акрилен органайзър с чекмеджета и те ще са в едно от тях.

  Сподели с какъв продукт правиш голямото къпане на четките. :)

 3. Avatar pantera666 says:

  Толкова красиво да изглеждат четките в буркани и подобни, а да събират толкова прах, просто не е истина.Моите ги държах в буркан около седмица, но комбинацията прах + персийски котешки косми ми се видя ужасна и ги прибрах в един шкаф.

 4. Avatar Йоана says:

  Привет,
  искам да попитам дали има магазин в София (или български онлайн магазин) от където могат да се закупят четките на Real Techniques?

  Благодаря предварително :)

 5. Avatar Polina Bilokonna says:

  Привет, Йоанка. В Debenhams ги има в Bulgaria Mall на ет. 1, мяркала съм там и единични четки, и комплекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA