Пост за Меган или Да вземем ли британец?

Такаааа, finally пост за Мегораната:

5bf66330d6c5079bdc520aa993d593c9

Mademoiselle Megan, известна също като Меджо – мечокотката! Меджо – джиджано мечо и подобни.

1622326_10152199245009719_68505339_o

Знам, че много от вас обмислят да вземат британче, затова ще се постарая да не е ода за това колко обичам Меган, а да е практически насочено. :)

Меган е британче, т.е. породата е британска късокосместа котка. Това е породата на котетата от популярните Whiskas реклами, където са в таби окраска. Всъщност, ето направо да разгледате част от най-честосрещаните окраски:

Синя (Blue), Бяла (White). Таби (Silver tabby), Канела (Cinnamon), Лилава (Lilac), Чинчила (Chinchilla), Черна (Black), Колорпойнт (Colourpoint) и др.

Да започнем с вечната тема причините за позициите ЗА или ПРОТИВ породистите животни?

Моят отговор, както и всичко в блога, е супер-субективен и ето го, базиран на личния опит с Меган:

 • Породистите котки не миришат. Генът им е такъв, че те не произвеждат толкова себум, колкото уличните котета. Конкретно британците дори няма нужда да се къпят.
 • Изключителни хигиенни навици. Още от първия ден Меган никога, никога не е правила бели в това отношение.
 • Самочувствие и недосадното отношение. Не знам дали защото съм свикнала или просто защото я обичам, обаче фактът, че Меган е самостоятелна и не изисква от мен внимание, а просто любов като към приятел, много ми харесва.

От къде е Меган?

Преди повече от две години Джули, котка на приятелка, роди 5 котенца – Меган и 4те й братчета.

Кастриране?

Уважавам решението на развъдниците котенцата да бъдат кастрирани. Меган също е кастрирана, което ми беше мъчително като решение и, честно казано, по-добре да я бях взела вече кастрирана. Разгонванията на Мего беше наистина нещо тежко – и за нея, и за мен психически. Ако не знаете какво прави разгодена котка – крещи като луда ден и нощ, дни наред.

Кастрирани котки живеят много по-здравословен и пълноценен живот, лишен от излишни терзания покрай бушуващите хормони, които така или иначе при един непълноценен размножителен живот водят рано или късно до проблеми. Котенцата на Петя, за която споменах, са ваксинирани, чипирани (което е ултра-важно, в случай, че избяга или нещо се случи), социализирани, за което тя полага грижи от раждането им, и с родословие.

Цената им варира средно между 800 и 2000 лв. за pet class, т.е. за домашен любимец.

Толкова по административната част. Минаваме на частта за нрава на британците. :)

Казват, че Британците са единствените, които в котешкия свят притежават способност да се усмихват. И, честно казано, баш така е! Сивата пантера на мама се усмихва дори, когато спи! Не ви ли се струва? :D

999298_10151906997519719_1262389680_n

Честно казано, този пост го пиша вече три дни, защото наистина не знам как да го формулирам… Но да го кажа така: аз изобщо не мога да си представя да възприемам Меган като домашен любимец.

Мисля, че всичко идва от силно изразения аристократизъм при британците като порода. Чувството им за собствено превъзходство се улавя от километри по начина по който гледат на “придворните” (нас как ни гледа вкъщи Меган… точно като на придворни хахаха),546026_10152040879824719_1989089337_nпо начина по който грациозно стъпват с лапичките си (въпреки масивността на породата, много е интересно), изобщо… усеща се много силно как от малки знаят, че са много специални котки. Между другото, котката от приказката “Котаракът в чизми” е порода британска късокосместа, както и чешърският коттарак от “Алиса в страната на чудесата” е също представител на британчетата.

999294_10151902535599719_736831283_n

Да, котка е, да – на мама звярът с лапи и опашка – обаче е много, много различно от това да имаш зависимо от теб беззащитно животинче. Всъщност,  тя Е беззащитна, обаче по много различен и не животински начин. Идва ми да я сравня с Розата на Малкия Принц. Не съм го чела от години (добро подсещане), обаче като асоцията ми идва така в момента.

А сега бързи факти:

 • За разлика от повечето котки, Меган и британците като цяло мяукат много рядко. Само за храна вечер и то наистина рядко.
 • Отделя ултра-много време за тоалет. Мие се много, наистина много често. Имам чувството, че поне 1/5 от деня отделя на това и то предвид, че 3/5 спи…
 • А сега да ви споделя за нещото, което много натъжава и мен и всичките ми близки, които идват на гости: гушкането на мечокотката. Тук дори ще си позволя да генерилизирам – не само Меган, а всичките британци не обичат да ги носят на ръце и прегръщат. Just deal with that.

За причините можем само да гадаем, но аз залагам на следните:

 • Краен аристократизъм, течащ по вените им. Наричайте го както искате, обаче това е положевието – горделиви са и по погледа си личи, че е под тяхното котешко достоинство да ти позволяват да се държиш пренебрежително с тяхната кралска особа. Британците не са играчки.
 • Мего е едра котка – поне 5кг – с много гъста козина – хем й става жега като я прегръщам, хем й е неуютно, защото бидейки масивна и неусещайки опора под кръката си… просто се изнервя.

Мисля, че погледът й казва всичко по темата.

IMG_2095

Средна продължителност на “прегръките”: 10 секунди. :) При чужди хора… т.е. всеки, който не е аз – 1 секунда. Правете си сметка.IMG_2096

С какво храня Меган?

… е въпросът, който редовно ми задават, когато видят габаритите на Мего наживо.

Хора, мъжките британци тежат от 5-10 кг, а женските 5-7 кг. Това е в реда на нещата.

Мего е към 5кг в момента и е напълно в нормата си.

Склонни са, обаче, към напълняване, особено кастрираните.

Меган от бебе е захранена с OrijenНакратко, 80% месо, 20% зеленчуци и плодове. Минах на по-нископротеинова, защото научих, че кастрираните котки не е чак толкова добра идея да е с 80% месо. Кастратите имат нужда от диетична храна. Високия протеин е комбиниран и с повече въглехидрати, предполагайки се, че котката е достатъчно активна, за да преработи, но когато хормоните ги няма, няма кой да контролира вече и от такава храна затлъстяват.

А аз искам Мего да се чувства добре. Моделче. :))

11011271_10153319684262632_610618783018125791_n

12141668_10153667247594719_6396555426381897637_n

 

DSC08027 as Smart Object-2
Защо усещам Мего за идеална котка за мен, накратко?

 • Първо, защото Вселената ни е срещнала не случайно. Аз съм нейната, а тя е моята. Не иска да се гуши и калпазани, но аз я обичам безрезервно и съм щастлива, че я имам. Знам и тя ме обича, въпреки че е темерут и всеки ден така се ококорва все едно ме вижда за пръв път… Изобщо, много е луда, но това не мисля, че е присъщо за британци, такаче няма да ви заливам с това… :D
 • Второ,  британците са подходящи за хора, които работят много или прекарват доста време извън дома. Не случайно наричат британките „котки за бизнесмени”. Ултра възпитани и самостоятелни. Колкото познати и приятели имам с британци – всеки ще го потвърди.

Та така. Ако нещичко пропуснах, знаете къде да ме намерите. :)

Поздрави,

Полина

4 responses to “Пост за Меган или Да вземем ли британец?”

 1. Avatar Polina Bilokonna says:

  Слънцето :)

 2. Avatar Ели says:

  Уникална!!!!! Една от мечтите ми е за ТОЧНО ТАКАВА КОТКА :)
  А твоята дали е дива? Чувала съм, че британчетата правят доста белички….

 3. Avatar Джулияна says:

  Лелеееееееее! Много сте големи за 10 месеца :D Красавица! Аз имам мъжки. Казва се Чарли :D Типично британско нали? Моето прасенце е на 1г и 8 месеца :)) Иии му търся девойка, така че ако имаш желание за в бъдеще като пораснете още малко… ще се радвам :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA