Размисли на тема Иновации и отзив за Innovation Explorer (25.02.15)

Буквално преди седмица бях едно готино събитие, посветено на тема Иновации. Всъщност, Innovation Explorer е първото бизнес събитие за иновации в България. Организаторите са Innovation Starter Box и Капитал. Основните теми бяха глобалните методологии в тази сфера – Design Thinking, SIT (Systematic Inventive Thinking), Lean и Lean Startup. Беше определено интересно, така че имам какво да ви споделя. :) (И, както обещах, от тук нататък ще споделям и предварително къде и какво интересно се очертава на моя хоризонт, що касае събития и обучения.)

Покрай интензивното развитие на българската startup екосистема сигурно забелязвате как все по-често се чува думичката Иновации? По същото време, факт е, че много от нас продължаваме да се шашкаме от същата тази дума, усещайки я някак далечна и чужда. А, реално погледнато, що е то Иновация? Иновацията не е откритие. Откритията, изобретенията – те са голямата рядкост и това е нормално. Но иновациите не са рядкост.

Освен това живеем в България. Да, малка и не особено богата държава, но… хората. 11015576_1579774328933319_131209757_nИма толкова хора, които с ъ з д а в а т!

И това не го казвам (само) аз, че България Е иновативна. Според класацията на Bloomberg за най-иновативните 50 държави за 2014, България е 39 място. България…, където образованието е под всякаква критика, както и…  Хайде няма да изброявам, знаем си. Това, което искам да кажа е, че въпреки ежедневните тъпотии, с които се сблъскваме, борбеността дава резултати, а ще става още по-добре.

Очевидно не можах без лирическо отклонение, но се връщаме на темата на поста. Предстои да ви споделя накратко как я разбирам думичката Иновации самата аз и какво мисля да я правя. :) 

Имам късмет да уча една наистина готина магистратура (за която бях упоменала веднъж тук – MIEF), където следния цитат беше упоменат още на първата лекция: “Invention is the first occurrence of an idea for a new product or process while innovation is the first attempt to carry it out into practice.” Jan Fagerberg

Нещо повече, следвайки логиката, лично според мен, едно изобретение не носи почти никакви блага на обществото, докато не бива иновирано. Иновацията е нещото, което дава практическа полза на множество хора или организации.

ОТКРИТИЕ + КОМЕРСИАЛИЗАЦИЯ = ИНОВАЦИЯ

За да иновираме, можем да вземем откритие и да го подобрим така, че има различна полза от него. Примерно, телефон e откритие, iPhone e иновация.

Дори, ако вземем промяна само при дизайна – естестическата наслада никога не е за подценяване, нали?

Да дам и друг пример, съвсем актуален предвид поста. Взимаме блогването. За да блогвам ми трябва платформа. Факт е, че е излишно ресурсоемко да ангажирам дизайнер, а после и програмист, който ръчно да ми напише код за сайта от нулата. В това отношение WordPress, Blogger и др. също са иновации, които са развили драстично нишата, която в определен момент е била явно празна, а е имало търсене към подобен вид услуга.

Генерално погледнато, за да иновираме, всичко се свежда единствено до любопитството ни към живота, към света и предприемаческата жилка, не мислите ли?

На събитието, на Innovation Explorer, много ми допадна как няколко пъти е било упоменато, че иновациите нямат граници, как те могат да бъдат продуктови, технологични, иновации на процесите или дори да се иновира самият бизнес модел. Иновациите могат да бъдат въведени буквално във всичко.

Преди да продължа нататък, да спомена и малко техн. подробности. Ако още не сте ходили на подобни събития, да ви препоръчам винаги да отделяте няколко часа на предварителна подготовка. Тя ще направи разхода по-разумен (144лв. за билет не са малко пари, според мен), за да можете да попиете максимално. Много препоръчвам най-простичкото google-ване на важните теми, които предстоят да бъдат засегнати, за да е по-лесно асимилирането и с цел по-лесно надграждане на самото събитие и след него.

В моя случай беше от полза да google-на за Design Thinking, което беше нещо ново за мен. Определено от ползва беше като ресурс и сайтът на организаторите – http://innovationstarterbox.bg/ – пълен е с интересно кратичко четиво.

Друго, повечето събития от този тип са на английски. Дори да са българи лекторите, какъвто е изненадващо и Антъни Кристов, арт директор в Pixar, с когото започна събитието на InnovationExplorer, презентацията е на англ., тъй като публиката е мултинационална. На всеки от лекторите няма да се спирам, но конкретно  относно презентацията на Антъни не мога да не упомена колко съм съгласна с позицията му относно условията на труд. Добре обмислената обстановка винаги, винаги засилва креативността!

На събитието доста внимание се обърна на SIT методологията, която се смята за най-прогресиращата методология на иновациите в света към момента.

Eraz Salture говори за един от известните петте начина на иновиране, а именно Subtraction – елиминиране (изваждане) на ключови компоненти от продукта, услугата или процеса. Той предложи да се замислим какво ще стане с един продукт, ако не добавяме към него,  а премахваме.

Образно, процесът може да се обобщи в следващите няколко елемента:

  1. Разбивка на есенциално важните компоненти
  2. Манипулации с компонентите
  3. Визуализиране на резултата
  4. Идентифициране на нужните на пазара
  5. Подобряване на концепцията

За други 4 метода – Task Unification, Attribute Dependency, Multiplication и Division  – можете да се запознаете тук. :) Workshop, на който не присъствах, е бил свързан именно със SIT методологията. Мисля, че е готино да знаем за нея и поиграем с идеите като ги минаваме през всеки от 5те мeтода. Може да изникне нещо, за което не сме се замисляли преди.

Всъщност, от къде да тръгнем?

Един от лекторите подсети за един много точен цитат на Хенри Форд: „Ако бях питал хората какво искат, те щяха да кажат, че искат по-бързи коне.”

С други думи, няма правило. Лично в моята глава, размисли на тема Иновации най-приятно текат, когато локализирам проблем на пазара, който е понятен и близък на мен самата. В 9 Academy така работих по една бизнес идея, по-късно обмислях още няколко, но към момента всяка идея стигаше до етап “намразване”. Но това е ОК. Вярвам, че развивайки характер, умението да се уча постоянно на различни неща и заобикаляйки себе си с дейни и целеустремени хора, създаване на нещо готино (било то продукт, услуга и или друго) е неизбежно. :)

Финансиране?

Самофинансиране и банките са винаги опция, но тегава. Има по-добри. В България освен бизнес ангелите (успешни предприемачи, склонни да инвестиран, като са и ментори), имаме и два големи акселератора – Eleven и LaunchHub, опериращи с общо 20млн., които финансират основно технологични идеи.

Ако идеята ви състои в създаването на физически продукт и се ориентирате към crowfunding опциите като Kickstarter, съвсем скоро ще имам мноооооого хубави новини за вас! Ще споделя в блога буквално до няколко седмици. :)

Конкретно на InnovationExplorer от панела с Eleven и Launchhub ми се запомниха особено много две неща. Първо, че в ДНК на startup екосистема се развива така, че да помагаме едни на други, което имайки приятели, получили финансиране от тях също чух добри неща. Второ, едва 2/50 стартиращи компании имат co-founder жена… Хмм…

Като цяло събития от този тип са много ценни и от гледна точка на networking и изобщо качествено социализиране. Така на InnovationExplorer се запознах с няколко много интересни човека, които правят деня още по-ценен за мен. Сред тях една моя читателка – Дени – която даже ми сподели, че покрай блога ми се вдъхнови най-сетне да започва личен блог и тя! Което за мен беше огромна радост да чуя, както беше и огромна радост да й стана читател и аз. Ето го и блога й да разгледате и вие – http://wordsofphenya.com/

Запознах се и с Иво Христов, с когото даже ще хапнем тази седмица някъде. Ако не беше това събитие, дали щяхме да се запознаем? Дали щях да попадна после и на това негово интервю, да ме впечатли, да ми даде храна за размисъл и да реша споделя интервюто сега с вас? Нещата са толкова свързани, стига да сме открити към възможностите (и да отсяваме разумно), които ни се предлагат от Вселената.

_DSC8524

Снимка: Николай Неков

 

Сигурно ще е малко странно, но с това искам и да завърша този пост: хората, хората е най-хубавия опит, най-хубавото преживяване, най-значимото нещо. Какъвто бизнес и да правим, каквито иновации и да създаваме, няма нищо по-ценно от искрените и топли човешки отношения, които не циркулират, ако не прилагаме усилие. Затова и блогвам, затова и на събития ходя – именно с идеята да се чувствам жива. :) Не е ли това смисълът – да ни е интересно да живеем?

Поздрави,

Полина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA