Съзнателно хранене – моят TOP 10 или Show your body some love!

Този пост искам да служи като reminder за мен, 
а ако се окаже полезен и за вас (било то като нова информация или просто навреме подсетена стара), още по-добре!

Show your body some love! (недвусмислено звучащо) си казвам аз и посягам към по-малкото зло на пазара. Или поне се старая да го развия това нещо като навик.

Да, да, за мен здравословното хранене е именно това – изразяване на любов към себе си.

Не случайно в Business Insider’s 7 Things You Will Regret Not Doing In Your 20s този getting fit момент е на първо място.
Ако трябва да синтезирам в едно изречение:
По-здрав си = по-енергичен, по-добре изглеждаш = по-добре се чувстваш психически и физически.

Независимо от генетичния фон, още преди да стигнем четвърт век, природата започва да забавя метаболизма, с което ни подсеща за това, че не сме вечни. Сега е времето да се чувстваме добре и да изглеждаме добре. 

Освен това, Smart и да е the new sexy, приятното за око looking attractive никой не е отменял. :) 

На това с храненето обръщат внимание основно жени и метросексуални мъже, затова видя ли, че нормален мъж се храни съзнателно, т.е. има добре развита култура на хранене и спортува и усещам, как мозъкът ми крещи – no way! – и леко се влюбвам, хахахх

Та, малко се отвлякох. Връщаме се към темата ти, като направо ви представям моят TOP 10. Част от нещата вече превърнах кажи-речи в навик, други ми се дават по-трудно, но не са непосилни, така че вярвам, че ще ги развия като навици и тях. :)

1. Вода. Банално, но без нея сме заникъде.

2л на ден, предвид теглото ми.


Като започвам още сутринта с голяма чаша вода (по възможност, с лимон) нагладно, още преди да изляза от вкъщи.

Когато пия алкохол, да не забравям да пия двойно повече вода, за да не се дехидратира организмът.

2. Супена лъжица зехтин веднага след водата сутринта. Като зехтинът е cold extracted extra virgin, задължително в тъмна бутилка и го пазя на тъмно.
(Не плюйте сега по клавиатурата, да, така е – не е приятно на вкус, но предвид колко добре действа – заслужава си и се свиква бързо, проверено.)

3. Първа закуска овесени ядки или плодове. Втора закуска – един плод.

Междинни хранения – пак плод или ядки.

4. Плодове – само на гладно. 
30 мин преди хранене (супер-бързо се усвояват плодовете, само бананите са малко по-бавни – 45 минути) или 2 часа след хранене (да избегнем ферментация). 


5. Всеки обяд или вечеря започвам с пресни зеленчуци.

6. Не смесвам в едно и също хранене въглехидрати (скорбяла, т.е. съдържаши нишисте храни) с  протеини (белтъчини, те са ясни). 

Белтъчините изискват киселинна среда, а нишестето – алкална. Ако това не ви говори почти нищо, както не говори на мен, да запомним следното: Излишното нишесте, което не може да се усвои напълно, се натрупва в клетките под формата на мастни отлагания. Не знам за вас, но аз не искам да стана тюлен.

Т.е. най-просто казано, здравословни комбинации са:
  риба + салата
  пилешко или др. месо + салата
  елда или др. зърнени култури + салата
  бобови + салата
  паста + салата
  др. въглехидрати-скорбяла тип картофи, ориз и т.н. + салата

Вместо да затормозяваме целия организъм с картофи+месо+салата+веднага плодове за пълно нокаутиране и да броим часове да приберем изморения от несъзнателно хранене организъм вкъщи на дивана.

Забраната да се комбинират животински протеини с продукти, съдържащи нишесте, е правило Номер 1 в разделното хранене, което е супер логично и реално за превръщане в навик (не е нито екстремното веганство, нито суровоядство, все пак).

7. Колкото може по-често да включвам в рациона си елда (която също е скорбяла).


Както и бобови. Тях, както помните, комбинираме пак не с месо, а със зеленчуци.
(Както и без фанатизъм супер-храни като авокадо и др.)

8. Да намаля прясното мляко и изобщо млечни продукти. Лактазата е храносмилателен ензим в тънките черва, който разгражда лактозата. При възрастни организмът преустановява произвеждане на този ензим, съответно организът се чуди какво да го прави това мляко и страда. Ако ви е нова тази информация, ето повече по темата – тук

Изключение за мен остава време от време капучино с мляко и канела. Ся, за душата време от време може. :) 


Що касае ежедневното кафе, добрите италиански навици попивам като гъба, така че кажи-речи вече свикнах да го пия качествено, чисто и силно.

9. Когато съм навън и е време за почерпка за душата, искам да съм по-съзнателна и изборът да пада върху сладки течности като фреш/smoothie и плодове (вместо бриош и сладолед).
Вкъщи винаги да имам черен шоколад. Да е достъпен и да нямам такъв глад за сладки неща. 

10. Джинджифилов чай – по-честичко! :)

Ах, готово. Написах. Бетонирах в блога. Ще се връщам за самоподсещане време от време.

За спортуване (и домашните тренировки) ще трябва да посветя отделен пост, също за самонадъхване, в трудни моменти. Когато имаш формулирани мисли черно на бяло… а бе друго си е.

А кои са вашите принципи в храненето, които бихте препоръчали като TOP важност? 

Поздрави,
Полина

7 responses to “Съзнателно хранене – моят TOP 10 или Show your body some love!”

 1. Ще се радвам ако успея да изпълня и само едно от нещата. Толкова обичам да ям всичко, ужасно е. Пък месо с най-неподходящите притурки ми е любимо :(

 2. И на мен. Тегавина е в началото, но пък, когато развивайки тези навици, най-вече това за разделното хранене, усещаш, как организмът наистина спира да отделя прекалено много енергия на преработка на лошо-комбинирана храна, и как започваш да имаш повече сили. Плюс самото съзнание се кефи, че си направила нещо добро за себе си. :)
  Иначе, много ясно, че не е лесно. Сега като ми е самотно в Италия на моменти ми идва да ревна и да опустоша хладилника ей-така, да си угодя, но гледам да подхождам съзнателно. Ся, без фанатизъм, естествено. Но се старая. Пробвай и ти, въпреки че като знам, че имаш син и въпреки това изглеждаш тоооолкова добре, не вярвам да се храниш несъзнателно. :)

 3. Елена says:

  Просто и гениално, събрала си всичко, което се опитвам да си създам като култура на хранене, защото нама значение само какво ядем, а и кога, как е комбинирано…. някои неща се получават естествено, други упорито отказват да се интегрират в режима ми …. определено post, който трябва да препрочитам, организмът ми ти благодари за напомнянето :)

 4. Димитрова says:

  Здравей, всичко това е много хубаво, страхотно е, че спазваш такива здравословни навици!
  Само че няма как да не се смесват въглехидрати с протеини. Въглехидратите се делят на прости и сложни. Скорбялата, за която ти говориш, се намира в сложните въглехидрати и те трябва да се ограничават, а някои дори да се изключат. Но сложните въглехидрати се намират във всички пълнозърнести продукти, зеленчуци и др. Те са полезните въглехидрати и организма има нужда от тях. :)
  Много се радвам когато виждам все повече и повече хора, които се замислят върху това какво приемат чрез храната си и какво причиняват на организма си!

 5. George says:

  Здравословно хранене? Ако си отглеждаш рибата, месото, плодовете и зеленчуците сама, може би ще е здравословно. Бих заменил здравословно с пълноценно. А за да е такова, трябва да е съобразено преди всичко с начина на живот на човека и нуждата му от прием на енергия и правилния баланс. С повечето неща съм съгласен, само не смятам, че зехтина е гаден, чист, но сигурно е защото го обожавам. Не видях вино обаче :P

 6. Здравейте, след като преминах през определен опит като веганство, вегетарианство, суровоядство осъзнах за себе си, че не е важно дали храната ти е растителна или животинска, а с какво отношение си ти самият към нея. Тоест ако се храниш с една много тънка емоция като страх или благодарност, с наслада или пренебрежение или наричаш храната си боклук или прекрасна, то и това ще получиш. Опитайте, внимавайте когато се храните, за мислите си, следете ги, какво ви казват те в този момент. За мен здравословното хранене е свързано с любовта. Всичко, към което изпитвам любов, докато се храня е моята храна. Вярвам, че за да живеем балансирано, първо ние самите е необходимо да сме такива. Това е моят начин.

 7. Polina Bilokonna says:

  Абсолютно, Милена! Поздравявам те от закуската ми с палачинки с бяло брашно, които с всяка хапка усещам, че ми носят благодат!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA