Кърмене: първите ни 2 месеца, моята история и 10 съвета

Момичета, докато ми е прясно, искам да ви споделя 10 полезни неща във връзка с кърменето.

Според мен, кърменето не дефинира една жена като добра майка (факторите за това са много), но ако една жена има желание и възможност да кърми, по-добра храна от кърма за детето й не съществува. Просто не съществува. За емоционалната връзка въобще няма да говоря. Затова и аз си дадох ‘жега’ и взе, че се получи. Щастлива съм, че Макси получава най-доброто, което мога да му дам, а междувременно съм доволна от факта, че не се налага да мия и стерилизирам шишета по сто пъти на ден. 💁🏼‍♀️

✅1. Веднага след раждане (секцио) от Ден 2 стимулирах и гърдите, и Макси, за да се случат нещата. Как? Като слагах новородения Макси да лежи върху мен и да задействам лека-полека сукателния му рефлекс. Ако вече сте бременна, от ехографа знаете, че сукателния рефлекс бебоците развиват още вътреутробно и често се вижда как си сучат палеца :) Бебета искат и могат да сучат, просто им трябва малко време и помощ от мама понякога. Стига, разбира се, жената да има функциониращи жлези👉🏻кърма.

✅2. След като ми тръгна коластра (стиска се леко и се вижда, няма как да се объркате) изрично помолих акушерките да не му дават АМ, освен ако изрично не ги помоля за това.

✅3. При мен лично (дано съм изключение) след коластра самото т.нар. слизане на кърма беше съпроводено от неописуеми болки в рамките на ден-два, които минаха и заминаха. Гърдите бяха като болезнени горещи пулсиращи камъни. Та, какво ми помогна? Леко изцеждане (по 30мл се цедях аз)+студени компреси (махат отока от лимфата)+чести опити за кърмене.

✅4. За чувствителни зърна много ми помогнаха силиконови зърна. Ползвах ги първите 10 дни. Стерилизирах ги за всяко храненете плюс след всяко хранене ползвах крем с ланолин, който създава щит върху зърното и успокоява.   Без силиконови зърна щеше да ми е измъчено, а така не беше. Препоръчвам .

✅5. Кърмя на поискване. Усещам го като правилното нещо. Единственото изключение беше през първите две седмици – тогава събуждах Макси, ако са минали три часа и е време за хапване. Така ми беше по-спокойно.

✅6. Кърмя и навън също от самото начало. По този начин не се чувствам възпрепяствана да имам социален живот, който за моето психическо здраве е важен фактор. 😎В зависимост от компанията ми и това с каква дреха съм, понякога се покривам с нещо, понякога изобщо не. Така или иначе нищо не се вижда, изглежда като една нормална прегръдка.

save-new

✅7. Имах няколко пъти вече запушване на канали. Боли зверски, дано не ви се случи никога. Какво ми помогна все пак: търпение+често кърмене + соев лицитин на капсули + компреси със зеле.

✅8. Ползвам попиващи подплънки 24/7. Една нощ си помислех, че кърмата се е регулирала вече и по нощите сменяхме чаршафи.😁

✅9. Понякога се цедя, за да имаме запаси във фризера. Замразявам в спец. еднократни пликчета, за да имаме под ръка в случай, че имам излизане или др.

✅10. Кърмене и алкохол. Като правило, отнема 2 часа за средна на ръст жена да се отърве от алкохола в 1 стандартно алкохолно питие и следователно 4 часа за 2 питиета, 6 часа за 3 питиета и така нататък. Едно стандартно питие съдържа 10 г алкохол, т.е.:

100 мл вино 13,5%, или
1 халба (375 мл) бира със средна сила, или
1 алкохолен коктейл (5% алкохол) (275 мл), или
30 мл твърд алкохол
Изцеждане и хвърляне на кърма, пиене на кафе или повече вода няма да намалят количеството алкохол в кърмата ви. Само изминалото време ще намали количеството алкохол в кърмата ви. Пия вино няколко пъти седмично с кеф.

8FDF1D57-6458-486B-B3FA-6E534997CC77
80A4E70A-07B3-4388-98E3-120EB2CE71FE

Поздрави,

Полина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA