КАК ДА ИНТЕГРИРАМЕ ЦВЕТОВЕТЕ В ГАРДЕРОБА СИ (ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА АСТРОЛОГИЯТА)

От години се интересувам и изучавам астрология и поне от година насам се каня да напиша тази статия… :)

Днес искам да споделя размислите си за това как да съчетаваме дрехи и цветове през призмата на астрологията.

И, не, няма да изброявам знак по знак, за да се припознаем в някой от шаблоните и да нагаждаме мислено тип:

– Да, наистина има логика да обичам да нося X материи в Y нюанси. Очевидно това е заради асцендента/Слънцето/Луната/Венерата ми във Z знак.

Това, което искам да направя днес е да обърна вниманието ви към голямата картинка и от там вече всеки да прецени какво и защо да носи. Ако, обаче, тази статия ви подтикне да внесете повече ЦВЯТ в предстоящия зимен сезон, това ще е голяма радост за мен. :)

Подходете към опознаването и приемането на различните цветове като към игра! Един добър пример за това, от моя личен опит, е използване на мобилното приложение  Shedd. Там ще намерите стотици цветни (#розово #червено и др.) дрехи и аксесоари, които изгодно и бързо ще разнообразят гардероба ви.

DSC08306 as Smart Object-1

А сега – приятно четене!

______________________________________

Screen Shot 2017-10-29 at 15.58.20Както знаете, според часа на раждане и локацията, всеки от нас има т.нар. натална карта. Идеята на наталната карта е да показва какви предпоставки си е предначертала душата конкретно за тази си инкарнация (ин-карно =  в-тяло). Не сценарий, а именно предпоставки. Ако часът е верен (и опитен астролог го е потвърдил с помощта на ректификация), то вече върху наталната карта може да се прави някаква прогностика. Прогностиката, обаче, също ще може да покаже единствено предпоставки. Това беше за увод. :)

Независимо дали ще си послужим с психологически или езотерична терминология, основният факт остава един и същ – хората можем да си извоюваме свободна воля единствено чрез себепознание и последващи самостоятелни действия.

Именно поради тази причина аз целенасочено развивам картата си като внедрявам в нея онези елементи/усещания, които са ми ‘чужди’, за да усетя пълнотата на емоциите в мен и най-вече – за да се опознавам.

В света, в който живеем, до което и да се докоснем, боравим със стихии и архетипи. Архетипите са унаследени структури, първообрази, безкрайно повтарящи се основни конфигурации в отношенията и поведението на десетки хиляди поколения. Както стихиите са Огън, Вода, Въздух, Земя, така в таро това са жезли, чаши, пентакли, мечове; така ако разглеждаме женските архетипи можем да опишем като Любовница, Момиченце, Кралица и Майка. Сравненията са много. Реално в езотериката процесите често са едни и същи, просто обяснени са с различни думи и различни метафорични описания. 

Случвало ли ви се да чувате фрази като: “Обичам само пастелни нюанси”, “Мразя червено”, “Не понасям шарено върху мен” и подобни? Познайте какво индикират те?

Ако някой всячески избягва нещо, това означава, че той има вътрешен проблем с темата. Ако вече ви хрумва кой цвят вие целенасочето избягвате в гардероба си, попитайте себе си каква би била контратезата на току-що чутото в съзнанието ви? От какво се лишавате заради страха?

Според Юнг човек общува със сянката си по четири начина: отказ, проекция, интеграция и/или преобразуване. В нашия контекст буквалното носене на цветове, които са ни в сянката, би спомогнало за решение на проблема. Първоначално ще ви е странно, но направите ли това упражнение – вие ще сте преминали една лична, вътрешна битка.

Дошло е време интуицията във вас да придобие по-важен статут. Вслушайте се в себе си и бързо ще се ориетирате в какви отношения сте с различните стихии и цветове.

Защо да го правим? Защото 4-те стихии представляват пълния цикъл на всяко едно нещо – малко и голямо в живота ли.

Нека дам пример с нещо много малко, а именно написването на тази статия, която в момента четете. :) Ето и цикъла от 4 “стъпки”, през който минах, за да стане реалност тази статия:

 • Усещане/емоция – ВОДА – Желая да изпитам емоцията за творчество, да споделя нещо интересно и полезно.

 • Мисъл – ВЪЗДУХ – Представям си този процес да е писане и крайният резултат да е статия в блога. Темата би могла да се казва…

 • Инициация – ОГЪН – Усещам енергията в мен и желание за действие. Влизам в сайта, написвам първите редове.

 • Действие – ЗЕМЯ – Давам структура на мисълта си. Вече има яснота. Успявам да реализирам и финализирам идеята ми, виждам я с очите си, тя е реална, тя е факт.

______________________________________

А сега ще разкажа как действат цветовете.

Първата двойка стихии: ОГЪН и ВЪЗДУХ – това са активни (мъжки) стихии. Тази енергия е отправена към външния свят, тя е изходяща. Тези стихии са динамични, малко възприемчиви към външни въздействия, защото те сами могат да влияят на външния свят. Те задават общия тон и посока, реагират бързо на промените в ситуацията.

ОГЪН 

Овен / Марс: червено

Лъв / Слънце: златното, кралското синьо

Стрелец / Юпитер: огненото жълто, виолетово и лилаво

1

Таро: жезли

ОГЪНЯТ действа бързо и непредсказуемо. Горещ темперамент. Амбиции. Енергията е активна, мъжка. Огънят е динамичен, изпълва те с енергия и въодушевява. Той е спонтанен и подбужда към действие. Огънят на свещта може да освети пътя ти, пожарът – да изгори всичко.

Дълги години аз избягвах силните, ярките цветове, особено червеното. Намирах червено за твърде показно, твърде смело, буквално крещящо “Вижте ме!”. Е, вече го нося и то с кеф. Аз – момичето, което има в наталната си карта четири лични планети, а именно Слънце, Меркурий, Луна, Венера във Везни и нито една лична планета в огнен знак. Да започна да нося върху себе си цвета на Овена, който ми се пада като знак в опозицията, беше истинско предизвикателство за мен. Това че вече близо година активно го нося ми дава голяма сила и подтик за действие.

Кога нося огнените цветове: когато искам да съм смела, дейна, будна, окуражена, активна. Когато искам да набавя енергия. Когато искам да ми е топло на душата. :)

ВЪЗДУХ

Везни / Венера: розово

Водолей / Уран: ярко-оранжево, цикламено, тюркуазено

Близнаци / Меркурий: жълто, зелено

Libra
Таро: пентакли

ВЪЗДУХ – също активна и мъжка енергия. Въздухът се счита за символ на свобода, духа, полет на мислите. Въздухът е свързан с интелекта, логиката и комуникацията. Въздухът може да ни донесе глътка свеж въздух, а може и като торнадо да отнесе покрива на къщата ни.

Кога нося въздушни цветове: когато искам да рационализирам нещата, да ги разбера. Когато искам да се видя с близки, с приятели и искам да имаме активен, интересен диалог и обмен. Когато искам усещане за лекота, за промяна, за свободата и искам „свеж въздух”. Когато искам водя диалог със себе си, с вътрешния ми глас, когато търся отговори (не бъркайте с медитация, тя е водна).

И втората двойка: ЗЕМЯ и ВОДА – женски, т.нар. пасивни, възприемчиви стихии. Енергията е насочена навътре. Вътрешния свят на човека. Тя е по устойчива, постоянна, бавно се изменя.

ВОДА

Рак / Луна: сребристо и бяло

Скорпион / Плутон: черно, червено

Риби / Нептун: светло синьо, синьо-зелено и всичко пастелно

Water

Таро: Чаши

ВОДА – тази енергия е женска и също т.нар. пасивна. Тя е чувствителна, скрита, тайнственна, течна, еластична (податлива). Водата може да полее растение за да расте то и да се развива, а може и да се разрази цунами и да удави цели жилищни квартали.

Кога нося водни цветове: когато искам да премахна желание за контрол. Когато искам да се отпусна и да забавя темпото. Когато искам да помълча, да се свържа със себе си и да се допитам до интуицията ми. Когато искам да се разтворя в другия… Когато искам да бездействам и да ми е хубаво. :) Когато няма нужда да мисля активно, а е достатъчно да усещам ситуацията…

ЗЕМЯ

Козирог /  Сатурн – черно, тъмно-кафяво, тъмно-сиво

Телец / Венера – тъмно-зелено и тъмно-кафяво

Дева / Меркурий – синьо и сиво
PolinaSofia-Shedd

Таро: мечове

ЗЕМЯ – енергия заземяваща, стабилна, практична, приземена ,свързана с производителността и растежа. В земята кълновете може да растат, но тя (пръстта) може и така да ги засипе, че те никога да не израснат.

Кога нося земни цветове: когато искам да се чувствам защитена. Когато искам да усещам земя под краката. Когато тренирам в залата и ми трябва издръжливост. Когато работя и искам да докарам започнатото до край. Когато искам на работна или лична среща присъствието ми да тежи, а позицията ми да бъде възприета сериозно.

______________________________________

А сега помислете, кой цвят избягвате най-много и готови ли сте съзнателно да го интегрирате в живота си? :)

Не е необходимо да се насилствате и да си взимате веднага връхна дреха в искрящо жълто или наситено червено, ако това за момента не ви резонира вътрешно. Baby steps. Ето и идея как да подходите разумно към бюджета си, все пак парите също са енергия:

В мобилното приложение Shedd, което ползвам активно от две години вече (купувам и продавам там разни чудо находки) можете да зададете в полето за ключова дума каквато дума пожелаете и да изберете нещо красиво и стилно на добра цена.

Например, #червено. Или #червено #червена +  #блуза за повече конкретика.

20171028_113134 as Smart Object-1

Интегрирайте цветовете в ежедневието си и се насладете на процеса!

Поздрави,

Полина

 

https://www.facebook.com/PolinaSofiaBlog

http://instagram.com/polinasofia/

polina.sofia@yahoo.com

2 responses to “КАК ДА ИНТЕГРИРАМЕ ЦВЕТОВЕТЕ В ГАРДЕРОБА СИ (ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА АСТРОЛОГИЯТА)”

 1. Innah K. says:

  Адски интересен пост!!
  Аз явно избягвам въздушните цветове, което е интересно предвид, че съм въздушна зодия + рационална личност. Може би ми трябва наистина усещане за лекота и промяна.
  Би ме интересувало дали цветовете в дадена група са заменяеми? За жълто няма да се прежаля (а пък е Стрелец, тоест опозицията ми, хм!), но може би за тюркоазено за въздушните емоции?
  Страшно ме заинтригува и с Юнг за общуването със сянката ни, ще се разровя.
  А ако на теб ти хрумне литература по астрология и психоастрология за начинаещи, за да започна да си изяснявам понятията, ще се радвам много! :)

 2. Polina Bilokonna says:

  Инче, чак сега виждам коментара! Дали са заменяеми – както си го усетиш. По мое лично мнение, да. Аз, например, не обичам много кафяво, но черното ми е ОК, тях емоционално ги чувствам еднакво, затова не виждам смисъл да се насилствам с кафявото конкретно. Също така, когато от нещо сме пренаситени, чисто емоционално ни идва да го избягваме и това също е ОК. Идеята е да балансираме нещата.
  А за литературата, ще го обмисля как да стане поста… :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA