5 СЪВЕТА ЗА НАЧИНАЕЩИ БЛОГЪРИ

DSC05833 as Smart Object-1

Да имаш свое местенце в интернет под форма на блог, рубрика в някой любим сайт и др. става все по-популярно и харесвано от хора с най-различни професии. Самото формулирине на мисли, обличане на емоции в думи е много приятен процес, а споделянето на тези мисли чрез натискане на бутона ‘publish’ вдъхва нов живот в спомени или пък дава първата глътка въздух на мечти и планове. Освен това, лично на мен светът, в който живеем, е интересен само, когато в него присъства елементът на качествен обмен, а в това отношение усещам блогването като един от каналите.

Всички знаем, че да започнеш нещо е сравнително лесна работа. По-сложно е да развиеш постоянството и да се усъвършенстваш в нещото – това вече наистина коства усилия, но и има потенциал да носи същинско удовлетворение. Говорейки за блогването, на мен конкретно това ми хоби ми помогна и продължава да помага в много аспекти – подобрявам речта/бълг. език (и писмено, и устно), засилва любопитството ми към света наоколо, завързах и продължавам да завързвам приятелства с нови интересни хора.

DSC05839 as Smart Object-1

Все по-често ми пишат момичета, които обмислят стартиране на блог (на всякаква тематика) и това много ме радва!
Ето и (вече събрани на едно място) ТОП 5 съставки от мен за рецептата, благодарение на която блогвам с ЛЕКОТА.

1. Планирам върху лист хартия

A dream without a plan is just a wish. Мисля, че това важи за всичко – от построяване на сграда до написване на блог пост. Без план нещата или не се случват изобщо, или се забатачват във времето.

Емпиричният ми опит сочи, че хвърчащите листчета или пък Word файлове на десктопа не вършат работа. Това, което върши работа на мен е написване на нещата в тефтера с химикал/молив.

2. Избирам приятно място за писане

Понякога пиша отвкъщи, понякога – сядам на някое приятно и проверено местенце, където знам какво мога да очаквам от атмосферата. Тук факторите, на които обръщам внимание, са два – консумация (какво се предлага от нещата, които харесвам?) и персонал (в политиката на заведението ли е да го ползвам като ‘coffice’?). Предпочитам да сядам някъде, където не се очаква да поръчвам основни ястия. Съответно по метода на изключване остават различни кафенета, а от сладкарниците – мога смело да посоча Неделя като едно мое любимо място за работа заради серията им торти Natural. Много вкусни са всичките, но причината да предпочитам Natural е фактът, че съставките и на трите торти от серията са натурални. Защо предпочитам натурални съставки? Защото в противен случай съставките като бяло брашно, захар  и др. с висок гликемичен индекс (усвояват се бързо) рязко увeличават нивата на кръвната захар, а защитната реакция на организма е да се повишават нивата на инсулин, след което настъпва момент на умора (доспива ти се), а умората не е добре дошла по време на работа. Хапвайки половин супер вкусната сурова шоколадова торта или лека с кайсии не забелязвам този ефект, затова мястото ми става все по-любимо и за блогване.

DSC05813 as Smart Object-1

3. Задавам си конкретен часови диапазон

Блогването е хоби, но за да е резултативно, отношението към него трябва да е малко или много като към работа. Един от рисковете на професията и тук също е (surprise, surprise!) мързелът. На практика, говорейки за творчески процес, е малко сложно да поставям времеви рамки, но пък без тях нещата лично при мен се случват тромаво.

Истински gamechanger за мене беше въвеждането на т.нар. прозорци за блогване. Тези прозорци са ми в сряда и неделя вечер – тоест два дни седмично или поне един от двата. Конкретните часове задавам според основната ми работа, но дните са фиксирани. Така живея вече близо година и този подход намирам за най-успешният от всичките, които пробвах до момента.

4. Уговарям среща с приятна компания преди/след

Срещите с приятели навън са ми толкова значими в ежедневието, колкото… способността да дишам. Като много въздушен по природата си човек, аз се храня с качествена комуникация.

Било то преди или след блогването, една сладка поседянка за мен е от еенциална важност.

DSC05832 as Smart Object-1

5. Партнирам само с брандовете, които харесвам и които присъстват в живота ми и без да партнираме.

И последното, което е най-важното и може би заслужава да не бъде част от 5те съвета, а изведено отделно:

Mood: Всичко (вече) е перфектно!

Пишейки този пост и всякакъв друг, вътрешно съм винаги на вълна, че дори ако преценя да публикувам един ред, една снимка или ако искам и една точка – това ще е моето решение и моят израз на нещо, което прецених, че искам да бъде споделено. Нямам за цел да измъдря статия, която да е задължително likeable от маси (което е добра стратегия, но за мен това вече не е блогване), целя да пиша неща, които лично на мен би ми било интересно да прочета.

Повече за нещата от техническа гледна точка тук: http://polinasofia.com/2016/06/kak-da-zapochna-blog/

Пожелавам ви приятно блогване и нека то е винаги съпроводено с усещането за лекота!

Поздрави,

Полина

*в партньорство с мястото, където са направени кадрите – “Неделя”. :))

2 responses to “5 СЪВЕТА ЗА НАЧИНАЕЩИ БЛОГЪРИ”

  1. Siyana says:

    Ух и аз започнах да ‘блогвам’ наскоро, но рядко попадам на българска аудитория. Ясно ми е как да си популяризирам постовете тук, където съм, но много ми се иска да завържа и тукашни запознанства :)

  2. Polina Bilokonna says:

    Попаднала си на правилния човек, значи! :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA