За това как J.Griffin направи ежедневието ми по-подредено, хехе

А сега във връзка с предишни пост нека ви илюстрирам с един разкошен пример за разликата между думите Изобретение и Иновация в живия живот, че и от местния ни пазар, че и от блогър! :)

Мой добър приятел Митко, автор на блога J.Griffin, даде старт на собствен моден бранд с ето този супер-практичен и стилен аксесоар.

Това е фиксатор на всякакви кабеляци, които иначе ни късат нерви на всичките, когато са хаотично заплетени в чантата или по джобовете: http://j-griffin.com/jgriffin-launch/

Тоест на езика на бизнеса, ето какво е направил Митко:

 1. Локализирал е проблем
 2. Намерил решение
 3. Комерсиализирал решението

Да намериш решение не е задължително да го създадеш. То може вече да е създадено. Единственият задължителен елемент е продуктът или услуга да “лекува болката” на потребителя. That’s it. В случая на Митко то не само е създадено, ами в сума ти онлайн магазини се продава от години насам.

Първият аксесоар на J.Griffin не е изобрение, но той е иновация за местния пазар със сигурност.

Стилно, практично и е на една ръка разстояние. Именно достъпността за пазара прави това изобретение Иновация. Предвид цената от 20лв. пък смело можем да кажем, че го е комерсиализирал изобретението по най-оптималния начин за българския пазар.

Ако се сещате за други пресни или пък не, но готини примери за иновации от живия живот – споделете! :)

Поздрави,

Полина

8 responses to “За това как J.Griffin направи ежедневието ми по-подредено, хехе”

 1. Ива says:

  Ееее супер. Определено и на мен са ми нужни няколко от тези

 2. Innah K. says:

  Ах, съжалявам, но не смятам, че миниатюрно парче кожа с пришито/залепено тик-так копче за 20 лв е пример за блестяща комерсиализация за бг пазара.
  Дали е яко – яко е. Дали решава проблем – със сигурност. Цената обаче е абсурдна.

 3. Polina Bilokonna says:

  Сподели за по-добър актуален пример. :)

 4. Innah K. says:

  Ами, ако става въпрос за практичност, в Амазон има 10 от най-най-простите холдъри за 7 долара. В Етси има пък всякакви по-фенси и готинки холдъри, започващи от 6 долара.
  Просто… няма как нещо, което работи с огромен марджин да бъде пример за блестяща комерсиализация. Разходите по “направата” на кръгло парче кожа и тик-так копче са минимални. Ако помоля хората в кварталния магазин за копчета, сигурна съм, че ще ми сложат копчето и без пари.
  Да не говорим, че това нещо най-вероятно ще се губи със скоростта, с която мистериозно изчезват ластиците за коса и черните фиби :д Само че тяхното подновяване ми струва под 5 лв.

  Хрумва ми Мегз, впрочем, нейната концепция е да даде дизайнерски, one of a kind, тоест, не всичко, което е заляло H&M, Zara, Mango и т.н., дрехи на ниски цени. И тя си каза, начините са два: печелиш от брой продажби, а не от цена (както се опитва момъкът с тази джвъчка) + жестока оптимизация. Мацката изкарва нова колекция кажи-речи през 2 месеца, цените на най-новите й рокли са сравними с тези на масовите марки – гиганти, което само по себе си е невероятно признание. В момента, в който новите рокли “поостареят” малко, веднага им се сваля цената, а най-продаваните модели вече са в категорията “Дрехи евтини колкото един обяд”. Това е комерсиализация, да направиш нещото комерсиално, тоест достъпно, а не да предлагаш най-високата цена на пазара.

 5. Polina Bilokonna says:

  1. Комерсиализация сама по себе си не задължава продуктът да е на най-най-възможната ниска цена. Комерсиализация=присъствие на пазара, лесен достъп в смисъла на access.
  2. Ти би ли се играла с продукт, който има хем ниска точка на засищане на пазара, хем се позиционира като hand made? Аз никога. Освен, ако не целя да ми е скъпо хоби.
  3. Щом generic shit e ~$7, повече от нормалното е под private lable да струва двойно. :)

 6. Innah K. says:

  Отново:

  Просто… няма как нещо, което работи с огромен марджин да бъде пример за блестяща комерсиализация.

  От категорията комерсиални продукти със сигурност отпадат тези, при които само заради лейбъла (който, нека не се сърди момчето, но е абсолютно неизвестен) струват двойно. “Марковите” стоки не са масови стоки, а масови стоки = комерсиални стоки. С други думи, цената пречи на позиционирането като комерсиален продукт.

  (А това, че се намира за “повече от нормално” ме притеснява, честно казано, предвид, че това е наложено мислене, на коeто се дължат и много проблеми в националното ни мислене, един от които комплексът за малоценност.)

  Отделно – българският потребител започва да добива все повече самочувствие и малко от малко да разбира от ценообразуване. Въпреки че в някои случаи обикновеният краен клиент без insight в бизнеса просто няма как да проследи процеса до изначалния продукт, в други случаи е напълно лесно да види input-a и да прецени колко струва това, което е вложено, и да го съпостави с цената, която трябва да плати.

  Концепцията комерсиализация не почива просто на easy access, а и на цена, също така, да, не най-най-ниската, но при всички положения конкурента.
  В противен случай всеки, който решава да внесе/произведе стока, която до момента е била предлагана предимно онлайн в чужбина, е пример за “блестяща комерсиализация”. Би било твърде лесно да си “блестящ”, хаха :) Това е приз, който се заслужава доста по-трудно – например с целенасочена оптимизация, което само по себе си изключва да си блестящ още с излизането на продукта на пазара, тъй като процесът изисква време.

 7. Polina says:

  При условие, че generic shit с тегав access струва $7, на каква цена самата ти би продавала продукт под собствен private label? А думата “блестящ” е субективна, както и абсолютно всяко нещо в блога. Има резон в разсъжденията ти по въпроса и наистина се радвам, че ги сподели. Обаче аз ги виждам нещата от няколко гледни точки на практика и симбиозата се формира именно в това ревю. От гледна точка на потребителя – продуктът ми решава “болка” и го намирам за блестящ, от гледна точка на бизнеса – разбирам защо цената е такава. И пак помисли за т.нар. точка на засищане конкретно на българския пазар. Това не е продукт, предполагащ повторяемост на покупката. Няма как да се гонят количества и от там да може продуктът да си позволи ниска цена.

 8. Innah K. says:

  “Това не е продукт, предполагащ повторяемост на покупката. Няма как да се гонят количества и от там да може продуктът да си позволи ниска цена.”

  Това е добро попадение!

  (За мен предполага, защото такава малка джвъчка ще я загубя за нула време като се знам, но си права!)

  Впрочем, не знам дали ще ме разбереш, защото си в среда, пълна с такива хора (поне на мен ми изглежда така), но за мен е супер възможност и голямо удоволствие да говоря по темата, защото въпреки че уча бизнес вече трета година, хората около мен са твърде концентрирани върху уни, за да се говори на странична тема^^ Доволно много. Затова и с кеф се връщам към блога ти!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA