25 мъдрости от едно 25-годишно момиче

Facebook

Станах на четверт век преди няколко месеца и си давам сметка как годините наистина си минават, но пък верно… как всички тези цицини, които набих и продължавам да набивам, наистина разгръщат живота по най-якия и нужния за мен начин.

Великите ми сентенции не вярвам да ви предпазят от предстоящите житейски тъпотийки просто защото са 1. субективни, 2. красотата на живота е в това да се самоопознаваме по най-различните начини и няма правилно и грешно.

ОБАЧЕ! :)

Обаче същите тези сентенцийки могат да ви дадат малко храна за размисъл и да изчистите впоследствие собствените ви мисли по някои въпроси, така че enjoy!

Всяка философия за живота е винаги повлияна от близкото обкръжение, та… алелуя! Русата ми глава и наивното сърце срещат много богати души за богат обмен, за което съм много благодарна. 

 1. Where focus goes, energy flows. Разбирай, за каквото мисля – в него и отива енергията ми. Това, което се старая да превърна в навик е да давам от енергията си само на това, което зависи от мен и лично от моите си действия, че да има резултат, смисъл и удовлетворение.
 2. Има по един Вселенски план за всеки от нас и ако не се получава Х нещото, то това е просто защото имаме какво да научим и да еволюираме чрез Y нещото – друга работа, друг партньор, друго приятелство,  друго хоби… ‘формулата’ на X и Y може да се отнесе към буквално всичко.
 3. Границите. Кое е нещото, което ме кара да уважавам някого и някой да уважава мен? Границите. Обичам да съм наясно с границите и да споделям искрено за моите. Компромисите са много хубаво нещо, но не и по фундаменталните въпроси. Да отстояваме граници с действия е да имаме Стандарт. Всичко останало е само думи.
 4. Всичко е ОК. Всичко, което искам да изживея и си позволявам да изживявам е ОК, колкото и крайни могат да бъдат някои от постъпките ми. Все пак и границите се формират именно благодарение на житейския опит, иначе от къде да знаеш какво реално искаш?
 5. Понякога, обаче, бездействие/изчакване е най-доброто действие.
 6. В моменти на страдание, болката е най-могъщият катализатор на самоопознаването, което я прави също много хубаво нещо, всъщност.
 7. Разговаряйки, обичам да се гледаме в очите. Винаги. Това много улеснява всичко.
 8. Всичко се познава в сравнение. Без да сме преживявали или наблюдавали поне лекия контраст изобщо не може да разберем едно нещо, което и да е то.
 9. Всеки от нас е комбинация на около 5 човека, с които прекарва най-много време. Понякога усещам, че някой ми действа деструктивно и решавам да прекратя отношенията. Всеки от нас реално обича в хората основно Себе си в тяхната компания. Това е истината и това не е лошо. Ако вие не обичате себе си в компанията с някого – fuck it, тази връзка/приятелство просто не е за вас.
 10. Да се обаждам на родителите си поне веднъж седмично с благодарност като вибрация си е чист меджик и безотказно прави живота по-хубав.
 11. Животът ни е съд, който е ограничен по обем и за да привлечем в него нещо ново – първо трябва да освободим пространство за това ново нещо. Това много обичам да го повтарям, защото много работи буквално на ежедневно ниво.
 12. Не предполагам. Питам.
 13. Beauty sleep is always a good idea. Шибано ти е? Тъжно ти е? Легни поспи.
 14. If we vibe – we vibe. Или в момента сме на една честота или не сме. Като тук подчертавам “в момента”. Не че не вярвам в “завинаги” в любовта и в приятелството, обаче най-важното е да сме себе си и да ни е готино заедно и пълноценно в момента.
 15. Ако в една връзка в началото нещата вървят неудовлетворяващо, шансът изведнъж да провървят качествено е нулев.
 16. Ако ще е връзка – All in. Гмуркането разгръща световете ни и най-много израстваме именно чрез връзки.
 17. Еволюционното ниво е нещото, което ни привлича и ни свързва с другите. Еволюционното ни ниво = природата ни към момента = развитието на душата. То е нещото, което ни сближава и/или разделя с другите до нас. Това ниво винаги се усеща. То поражда копнеж за другия и отчуждението от него. И никога не е статично. Ако сме на различни нива, това не ни прави добри или лоши, нито пък възвишени или примитивни, просто ако сме на различни нива – няма какво да ги мъчим отношенията…
 18. Спонтанните целувки са едни от най-сладките неща на света.
 19. Добрият секс в една връзка не е нещо моделируемо с времето. Или, или. Изключение се допуска само, ако момичето е много младо, тепърва опознава тялото си.
 20. Любовта понякога не подразбира съвместимост на ежедневно ниво като задължителен съпровождащ елемент. Това е положението.
 21. Заместителят никога не получава заслуженото. Била съм заместител. Хвърляла съм ги и момчета в същия капан. И тук не говоря даже за rebounds, а като цяло понякога несъзнателно, но импулсивно ползване на хора за запълване на душевна празнина. Не работи. Не работи дори, ако и двамата партньори са едно тесто хора и биха кликнали в друг етап от живота. Заместителят просто никога не получава заслуженето. Това е. Трябва да има някакво време, за да има въздух/несугестирани от други индивиди от противоположния пол размисли и изчистване.
 22. В началото на връзката не дъни ли в главата ‘Hell Yeah!’ от самото присъствие на човека до мен, какво правим изобщо, за какво ни е?
 23. Стивън Кови от книгата 8-ят навик: Първо трябва да открия призванието си (нещото, което искрено ме кефи) и тогава вече да създам бизнес около нещо. Така създаваме бизнес с кауза. Пример с блога, който не е бизнес, но пак е вид дейност: аз силно желая да излекувам лицето, да имам здрава коса и т.н., както и да създавам красиви спомени, свързани с модата, пътуванията и т.н. на първо място за себе си и от там се получава така, че мога и давам някаква стойност на вас.
 24. Вселената винаги помага и винаги ще помага да се нареждат нещата. Дава индикации и подсказки и ще вкарва всеки от нас в негов си път. Всичко ще е наред! :)
 25. Във всеки от нас има много сериозен резервоар, щом сме се инкарнирани (re-in-carne – обратно в плът). Въпросът е да действаме.

Общо взето, засега толкоз’ знам за живота и усещам с всяка клетка, ако трябва да сумирам в 25 точки. Прегръдки!

Още снимки от РД снимките: Colorbones.co – проектът на Елена Койчева и Петър Александров (страхотни!)

Поздрави,

Полина

 

5 responses to “25 мъдрости от едно 25-годишно момиче”

 1. Innah K. says:

  Ах, Поли!
  “Всеки от нас реално обича в хората основно Себе си в тяхната компания. Това е истината и това не е лошо. Ако вие не обичате себе си в компанията с някого – fuck it, тази връзка/приятелство просто не е за вас.”

  На тази част направо чух едно ДЗЪН в главата си. Един от най-ясните сигнали, че трябва да прекратя определен контакт, е да се заслушам в собствените си мисли докато съм с този човек и да се запитам: Ти наистина ли искаш да си такава?
  Действа безотказно.

  Прекрасно си го написала, шапка ти свалям!

 2. Gabriella says:

  Прекрасна си! 11. и 24. са ми любимите! “Вселената винаги помага и винаги ще помага да се нареждат нещата. Дава индикации и подсказки и ще вкарва всеки от нас в негов си път. Всичко ще е наред! :)” Мисля, че точно Вселената ни “подсказа” това приятелство 4 години по-късно :)

 3. Preslava says:

  Поли, ти си магия! Толкова ми хареса този пост, прочетох го 5 пъти и мислих, мислих над него… Не знам какво да кажа, нямам думи да опиша колко ми хареса. Дори го споделих, надявам се повече хора да са го прочели и да се учат! Очаквам още такива постове с интерес :)

 4. Estrella says:

  Ха, с 10 години съм плюс и мога само да потвърдя, че си абсолютно права за всичко. Живея така, както ти описваш вече 7 години и се чувствам като под водопад от изобилие :) Keep going!

 5. Страхотно мъдри и зрели размисли! Благодаря за прекрасната статия!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA