Качествени слънцезащитни продукти VS. фотостареене

Както знаем, слънцето е звездата, намираща се в центъра на Слънчевата ни система. Около Слънцето се въртят всички останали обекти от системата, включително и планетата ни Земя. Нещо повече, масата на Слънцето е почти 99% от общата маса на цялата Слънчева система

Тези, на пръв поглед, скучни въвеждащи факти не можах да не спомена. Важно е да разбираме, че става дума за нещо наистина огромно. И влиятелноНезависимо от сезона или температурите навън, слънчевите ултравиолетови лъчи (UV) са винаги сред нас. Буквално целогодишно слънцето ги генерира и изпраща към нас чрез т.нар. вълни и във всяка една минута на деня те въздействат по някакъв начин върху настроението ни, красотата ни, и като цяло върху здравето ни. 

Днес предлагам да изясним за себе си няколко неща, които ще ни помогнат да разберем слънцето и да останем младолики и след 50 години.
  
Трите UV-А, B и C  и как те въздействат върху нас


UVA лъчите са с най-голяма дължина на вълната, те проникват в дълбоките слоеве на кожата, често увреждат кожната тъкан, променят нейната структура като разрушават влакна на колаген и еластан в нея. В резултат на това, на 20-годишни момичета започват да се появяват първите им визуално забележими “мимически” бръчки, които, всъщност, не са точно мимически…

UVB лъчи са със средната дължина и проникват в повърхностните слоеве на кожа. Именно благодарение на UVB кожата настъпено потъмнява, получава тен, слънчеви изгарянияпигментация. По същото време, същите UVB причиняват меланома и рака кожи.

UVC са с най-късата дължина и се водят най-вредни, но, за щастие, по пътя към нас атмосферата успява да ги абсорбира, така че тези лъчи няма да разглеждаме.

Какво е фотостареене’?

Фотостареене – това е стареене, причинено от вредните слънчеви лъчи, при това на първо място, благодарение на UVA
Това, което може би не знаете е, че SPF (sun protection factor) има отношение само към UVB лъчите.  Това означава, че при избора на слънцезащитен продукт трябва търсим и UVA защита, изрично спомената от производителя върху опаковката на продукта. Съотношението между стойностите на SPF и UVA трябва да бъде поне 1:3, а в най-добрия случай 1:1 и трябва да е придружено с логото (буквите UVA), което е Официален печат на Европейската комисия/COLIPA. Това е от изключително значение, тъй като UVA минават дори чрез стъклата на прозорците (камо ли  в ‘убежещето’ ни под чадъра на плажа). Общо взето, в горещите дни няма къде да избягаме на 100% от UVA, така че онова което трябва да направим за себе си е просто да изберем правилен продукт и да го подновяваме/повтаряме през 2 часа (това с подновяването не е маркетингов трик, наистина филтрите си губят ефекта след 1,5-2 часа). Отделно нека не забравяме и това, че кожата лятото изсъхва драстично бързо и изпозването на т. нар. ‘продукти за след слънце’ e задължително. Абсолютно всеки тип кожа, във всяка възраст се нуждае от добрата хидратация. 


Вещества или филтри, предназначени за защита от UV
или Няколко думи за състава на козметичните продукти:


Всички непознати на нас думи от състава принадлежат към 1 от 2 категории, които работят по напълно различен начин –

           химични (синтетични) 

           и физични (минерални)

Към физичните филтри се отнасят титановия диоксид (titanium dioxide) и цинковия оксид (zinc oxide). Физичните филтри не проникват вътре в кожата, а действат на нейната повърхност, като създават защитен екран, отразяващ слънчевите лъчи. За кожата ни такива филтри се смятат за най-безвредни. В повечето случаи един приличен крем с физичните филтри успява да отразява лъчите дълги от 290 до 700nm, тоест осигуряват висока степен защита и от UVA, и от UBV. 
По същото време, докато правих research по темата, попаднах на източците, които твърдят, че титановият диоксид е ‘потенциален канцероген’. Щом потенциален, избирам за себе си да затворя очи засега на това предположение и да не се затормозявам излишно.
Относно цинковия оксид, мога само да подсетя, че той е включен в повечето качествени козметични продукти като цяло, тъй като осигурява антисептично (лекува и обриви) и себорегулиращо действие. Любители на холистични лечения често добавят праха на цинковия оксид отделно, допълнително към вече готовите козметични продукти. За съжаление, в слънцезащитните продукти този физичен филтър се среща доста рядко, но се среща.

А сега няколко думи за химичните филтри. Те проникват в дълбочините на кожата и вътре в нея се опитват да ги направят безвредни тези слънчеви лъчи. Слънцезащитните продукти, съдържащи такива филтри, е съществено важно да се нанасят 40 мин преди самото излагане на слънце, тъй като тези химични филтри изискват време да попият напълно в кожата и чак след това да започнат да действат. (Има логика.)


За плажа за 1-2 седмици годишно тези филтри не представляват кой знае какво зло, но ако става дума за ежедневните продукти за лице и тяло… логично е да са за предпочитане физичните филтри. Все пак се смята , че след като химичните филтри проникнат в кожата, те започват да се натрупват, а да се натрупват в кожата ни нефтопродукти някак не е готино.


А сега накратко най-важното,

Какъв състав се смята за добър?

Отговор, който си дадох след мини-проучването е следният:
Най-безвредни и най-ефикасни са кремовете с (доминиращи) физични слънцезащитни филтри, включващи цинков оксид и титанов диоксид. Тук искам отново да наблегна – цинковият оксид е естествен минерал и е единственият напълно безопасен слънцезащитен агент за бременни и деца, тъй като не нарушава ендокринната функция на организма. Също така при избора на продукта, целият състав трябва да е без силикони, без минерални масла, без парабени (но това е ясно, важи за всякаква козметика).

Единственото, което може да не ни хареса в един такъв идеален крем е това, че много вероятно той ще избелва цвета кожата. А и все пак той няма да попива, така че бял екран ще си стои стабилно върху кожата чак до момента на неговото (механично) премахване… На този принцип работят  повечето добри детски слънцезащитни кремове, сещате се за какъв ефект говоря. Не е много привлекателно , факт, но пък може да се потърси нещо с по-подходяща текстура и цвят. Както казват, който търси – намира.

Каква частота на подновяването е идеална за да има смисъл от купения слънцезащитен продукт?
През 1,5-2 часа, плюс след всеки контакт с вода/кърпи (платовете също механично разрушават действието на повечето филтри, най-вече физични). Допълнително хвърлете едно око на поста на Боряна (My Happy Pond) – тук, където ще научите по-подробно за необходимостта на подновяването на продукта, както и защо SPF 30 не ви защитава два пъти по-добре от SPF 15.

За финал, позволете ми да се повторя с думите, с които започнах поста: 
Слънчевите ултравиолетовите лъчи (UV) са винаги сред нас. Буквално целогодишно. Нека не забравяме и любимите на нас, момичета, есенните процедури с АНА и ВНА-киселини. След тях продукт с висок SPF/UVA е просто задължителен. Не само тогава, разбира се, но се чувствах длъжна да го спомена (като се сетя какви петна ми се появиха миналата зима след едни такива пилинги в уж ‘не слънчевото време’!). 

Този пост беше въвеждащ. Следват ревюта на слънцезащитни продукти съвсем скоро.

Пазете се и се грижете за здравето и външния си вид. 
Няма кой друг да го направи вместо вас, знаете :)

Поздрави,
Полина 

10 responses to “Качествени слънцезащитни продукти VS. фотостареене”

 1. Love A. says:

  strahotna statiq, mnogo dobre organizirana i informativna. veche shte znam kakvo tochno da gledam v produkta :)

 2. myhappypond says:

  Чудесна статия и много информативна. Поздравления! Личи си, че влагаш много старание и отделяш много време, за всеки свой пост.

 3. Teia Ted says:

  чудесна публикация!

 4. B. says:

  Определено страшно полезен пост! До скоро не използвах слънцезащитни продукти, защото не изгарям, но осъзнах колко вредно е слънцето независимо от типа кожа.

 5. Статията е супер! Винаги обаче ме озадачава това с трайността на филтрите. Щом издържат до 2 часа какъв е смисълът да слагам слънцезащитен крем сутрин, под грима си? Не мога да намажа крема отново върху пудрата, нито пък да си изтрия грима, да сложа крем и пак да се напудря (леко абсурдно). Все пак съвестно си слагам фактор всяка сутрин, но ще ми е интересно да споделиш какво мислиш по въпроса (:

 6. Радвам се, че ти хареса! :)

 7. Важно е, като се замислиш най-вече за това, че след 10 години ще сме малко или много по-различни :) Сега е момента да се грижим за себе си.

 8. Много добър въпрос. И аз си го задавам често. На това ще посветя отделен пост скоро :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA