Елда (Фото-рецепта)

Елдичката (на руски ‘ гречка’) за мен е онова нещо, без което не мога. Това е продуктът, който участва в рациона ми буквално откакто се помня. В България елдата е все още не особено известна, но се надявам с този пост да решите да я опитате, ако още не сте! :)

Известна още като Царицата на зърнените култури, елдата е най-бедна на въглехидрати! По-малко въглехидрати в чинията – по-красиво тяло. /Естествено, това с намалянето на въглехидратите не е панацея, но… е задължителен компонент в поддържането на хубава фигура, както знаем./

Неслучайно я наричат и “зрънце за милиони”, предвид това колко е богата на витамини и минерали! Няма да изброявам всичките й ползи, но ако решите да хвърлите едно око – ето много добре обобщена информация в сайта на bb-team.

А сега по същество. Ако сте издържливи и усещате необходимост да пречистите организма и да се разделите с някое излишно килцеопитайте следното:

       една седмица САМО на

                  елда + пресни зеленчуци и плодове + зелен/джинджифилов чай + вода!

Организмът ви дори няма да усети липсата на месо през тази пречистващата седмица, тъй като елдата съдържа високи количества лесноусвоими белтъци и желязо. В тази връзка, споделете за елдата на приятелите си вегетарианци – ще им направите огромна услуга! Или направо ги поканете на гости на елда :)

Вторият вариант за диета е по hard core, но пък -5кг. за седмица са гарантирани! Това, всъщност, е и една от най-известните руски моно-диети, която представлява следното: 1-2 седмици ядете само елда, плюс пиете много вода и до 1л. айрян на ден, направен от нискомаслено кисело мляко.

     Къде се продава елда?

Елдата се продава в повечето големи вериги-магазини като Пикадили, Курфур и др., както и в руския магазин Березка. Цена на елда (500гр.) е 3-5лв. По-скъпа е елдата само в био-магазини, но там я предлагат сурова (зелена), така че там не я купувам.

    Как се приготвя елда?

Елдата се приготвя в съотношение 1:2, тоест на 1 чаша елда се падат 2 чаши вода.

Важно: На българските опаковки с елда пише 1:3, което не е правилно, имайте го предвид.

Та, водата завира. Добавяме солчица. Сипваме елдата в тенджерата и варим 15 минути. Можем да я сварим и в микровълнова, тогава времето се съкращава двойно.

Докато елдата е гореща – тя не бива да се бърка с лъжицата за да не стане ‘сплескана каша’, така да се каже. Нека запазим формата на елдата като не я бъркаме без необходимост.

ВАЖНО: АКО ЦЕЛИМ ОТСЛАБВАЩ ЕФЕКТ ИЛИ СМЕ НАПРАВО НА ДИЕТА С ЕЛДА – ТОГАВА НЕ Я ВАРИМ, А ЗАЛИВАМЕ С ГОРЕЩА ВОДА (СЪЩАТА ПРОМОЦИЯ 1:2) И ЗА НЯКОЛКО ЧАСА ЕЛДИЧКАТА ГОТОВА БЕЗ НУЖДА ОТ ВАРЕНЕ.

Накиснатата елда и варената елда по вкус изобщо не се отличават. Единствената разликата е, че накиснатата има по-запазена обвивка, по-запазени влакна и по-интензивно чистене на организма. Също така в накиснатата не добавяме сол и масло, все пак не я варим изначално с цел отслабване.

Ако не сме на диета, а просто я хапваме като нещо вкусно и здравословно, то можем да добавим и малко масълце.

 

След като сме добавили маслото, отново покриваме тенджерата с капака за 5 мин., през които елдата попива маслото.

 + салатка за допълнителна доза витамини! :)

Update година по-късно -16 април 2015г.:

Вече приготвянето на елда е още по-лесно и бързо, предлагайки се в пакетчетата, които директно се потапят във водата.

Цена? До 2,50лв. насипно и до 3 лв. за кутия, която съдържа обособени 4 пакетчета.

Къде? Березка (Ярмарка), био-магазини.

Collage4

Една седмица (в момента я карам, между другото, затова е се сетих за този  update на поста) на елда и зеленчуци и мисълта за плажче и бански е значително по-приятна… :)

IMG_5076

Мега-продукт!  И колко  ЛЕСНО, нали?

 

Добавете елда към дневния си рацион

и организмът ви ще ви благодари за това, гарантирам ви! :)

Поздрави,

Полина

11 responses to “Елда (Фото-рецепта)”

 1. досега не съм опитвала елда, но ще го направя с удоволатвие :) на мен фаворит ми е киноата :)

 2. Avatar Anonymous says:

  Как да разберем ,че елдата която сме закупили е развалена,променя ли мириса си и вкуса си,тъй като 1-я път ,когато я готвих при отварянето пакета имаше мн странен мирис и на вкус беше зле ?!

 3. А аз мисля да пробвам тези дни да добавя киноата в сместа към smoothie :))

 4. Здравей, мирисът на елдата още в пакета е доста неутрален. Относно вкуса, ако не я посолиш, може да ти се стори безвкусна, но в никакъв случай зле. Друго, друго… освен да проверяваме срока на годност, мога да добавя само следното:
  1. Гледай елдата да е от познати производители. Например, на Биосет (в публикацията готвех с тяхната елда, има я в Карфур), или пък да е на руски (немски) производител от руската верига ‘Березка'(помоли да ти покажат къде е ‘гречка’).
  2. Вкъщи пази елдата в стъклен непрозрачен буркан, в шкафа на тъкмо сухо и прохладно място.
  3. Също така, не е задължително, но е добра идея всеки път преди да я варим, първо да “подсушаваме” елдата на тигана за 2-3 минути. Така тя ще стане и по-ароматна в готовия си вид.

 5. Avatar Краси says:

  Изглежда толкова вкусно и лесно. Отдавна се каня и на елдата и на киноата, а сега имам и подходяща рецепта за това :)

 6. Много се радвам, Краси, че ти хареса. В реалността е още по-лесно, от колкото изглежда. Между другото, както в България децата по градинките ядат кус-кус, така в Украйна като малка ядох редовно елдата. Любимата ми сутрешна закуска беше елда залята с прясно мляко и захар – в милиарди пъти по-полезно и по-вкусно от днешните корнфлейкс-закуски. Пробвай да го направиш на децата. Ако им хареса, безумно ще се радвам :)

 7. Avatar Gabbie says:

  Ау, и аз много обичам, а всички вкъщи бърчат нос и има повече за мен, хехе :)

 8. Avatar ава says:

  Страхотно, че сподели – интересувам се от здравословно хранене и за годините си, който не са малко нито веднъж не съм опитала тази елда, а пък редовно консумирам овесени ядки и тн. Много полезна публикация. Дано ми хареса за консумиране и може да пробвам и аз една седмица на елда. Аз пък съм изпитала полезността и колко се отслабва с овесените ядки :-) Следя блога ти, много ми харесва – Поздравления!!

 9. Avatar PolinaSofia says:

  Много се радвам! Елдичката е по-добрия вариант от овесените ядки, защото няма глутен, не лепне по стените на стомаха и по-добре чисти! А и е много полезна! Много се надявам да ти допадне и на вкус! Сподели после!

 10. Avatar Mia says:

  Вярната дума (на български) е порцион, не рацион :) Иначе елдата е супер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA