Любимият ми Merry Me! и Какво не знаем за Lanvin


Парфюмът Marry Me! на Lanvin е идеален избор по всяко време. Не случайно от няколко месеца насам е винаги с мен, в чантата, на една ръка разстояние. Не знам как да го формулирам, но… буквално… удря доза романтика! Прекрасен избор за млади жени и момичета, на които ми е писнало от тежките ‘рози’ и търсят женствен, леко сладникав, но наситен дамски парфюм.

Връхни нотки: портокал, фрезия, праскова.                                              
Сърдечни нотки: жасмин, роза, магнолия.                                               
Базови нотки: мускус, амбра, кедър.
И, когато споменах за онази доза романтика, имах предвид…
онази безгрижната романтика
онова ‘Ожени се за мен!’ по любов,
младо, силно влюбено, топло, лятно, страстно и, колкото банално и прозвучи, – истинско.


А сега, какво може би не знаем за Lanvin?
“L a n v i n” – хмм… произнеси го наум.
Освен, ако не говориш френски, би било съвсем естествено да го произнесеш грешно. 
Та, произнася се като Ланвéн (с онова френското ‘in’)А сега да продължим нататък с по-интересното.Жана Ланвен е един oт най-известните френски модни дизайнери. Тя е родена през 1867 година в Бретан, Франция, в бедно семейство (както и Шанел, в интерес на истината), като тя е най-малката от 11-те си братя и сестри. Още като момиче се мести в Париж и започва работа в ателието за шапки (и ето отново прилика с историята на Шанел) на мадам Феликс, а на 16 години Жана вече е асистентка на дизайнера на вечерни облекла по онова време Талбот.


Онова, с което Ланвен става известна са … детските облекла.


Към 1889г. (тоест, когато е била едва 22-годишна), Ланвен отваря собствено ателие и започва да шие в него предимно дамско облекло. Паралелно с ежедневните поръчки, тя намира време да шие дрехи и за децата си и именно благодарение на това бива забелязана от още по-широки кръгове и така през 1908г. стартира първата детска линия и става първият дизайнер на детски дрехи. (Според мнозина източници, преди Ланвен детските дрехи да били шити просто като умалени модели на дрехи за възрастни.) 


Само година по-късно, тя се присъединява към Синдиката за висша мода, който й присвоява официалния статус на ‘кутюрие’ (творците на висшата мода) и й дава ‘право’ да отвори собствената Модна къща. 


И сега, имайки предвид всичките тези факти, едва ли ще ни учуди защо логото на Lanvin, създадено от известния по онова време ар деко художник Пол Ириб, изобразява майка с дете:


Към 1920г. Жана Ланвен вече е расширила асортимента с луксозни предложения за интериорния дизайн, мъжки облекла, аксесоари, а по-късно парфюми и козметика, които днес предлага абсолютно всяка верига от по-високия клас козметика. 

Това е,  когато знам за Lanvin (от интересните факти). 
Ако се сещаш за нещо друго, интересно, сподели!  

Поздрави,
Полина

2 responses to “Любимият ми Merry Me! и Какво не знаем за Lanvin”

  1. Nastia says:

    Прекрасен аромат!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA