А на теб какво ти се прави?

December 28, 2012.Polina Bilokonna.0 Likes.4 Comments
Днешният ден (да, да, точно днешният, денят в който четеш тези редове), е идеален за преосмисляне. Не говоря за онова глобално преосмисляне от типа на “нека целият свят се усмихва и се обича”, което рядко води до каквато и да е промяна, а за преосмисляне на ежедневието ни. Личното, нашето си ежедневие. 


Ако трябва да бъда честна, това, което наистина ме интересува и към което ежедневно съзнателно или не съзнателно се стремя със всяко свое движение е удоволствие. И това е съвсем човешко. Всичко което искаме да постигнем в края на краищата се свежда до едно единствено желание – да получаваме удоволствие от живота си. Именно затова днес предлагам да намерим време и без да бързаме, просто да останем насаме със себе си и да помислим за това Какво наистина искаме да правим с този един единствен живот за да извличаме и преумножаваме удоволствието от това, че живеем.

За по-плодотворно мислене, предлагам да записваме. За целта виждам два варианта:

     1. Да запишем главни точки, ключови думи, нарисувано нещо дори, плакат/стена с изображения да си направим – както ни дойде на ум. В момента в който ги направим визуални, картинката ще става все по-ясна.
     2. Да напишем буквално Писмо, като го адресираме към самите себе си – “За мен. Отвори на 31.12.2013” – в този вариант има и щипка магия… :)


Преди секунда добавих заглавие към поста, който пиша в момента. Мисля да го нарека “А на теб какво ти се прави?”. Избрах него най-вече заради втората част на въпроса, която съдържа глагол. Има и други хубави думи, по-приятни за заглавие. Думи като “мечти”, “желания”, “цели”, “щастие” и др. Но те са съществителни, а съществителните за мен са някак по-слаби от глаголите. Иска ми се животът ми да е по-наситен от глаголи, от активна дейност на мозъка, сърцето, на тялото… Но, както се досещаш, и това е супер общ ориентир и реално погледното, той засега не върши абсолютно никаква работа. Реална полза може да се очаква само след като си набележа нещо конкретно и правя нещо конкретно. 

Например, 

взимам ориентир “Фотография” и пиша към него конкретните д е й с т в и я:
   да прочета упътване към фотоапарата си +  да започна да чета книги за фотография, 
   да излизам по-често да снимам,
   да се науча да обработвам снимките.

Или ето, за контраст, съвсем друг ориентир, който също задължително ще запиша – “Маникюр” :)  Да съм винаги с красиви, поддържани нокти ще ми доставя доза удоволствие ежедневно, така че ще се постарая винаги да разпределям бюджета и времето си така, че маникюрът ми винаги да ме радва.

…Сетих се за фразата, която се среща в почти всяка мотивационна реч: 
“Ние сме толкова големи, колкото са големи мечтите ни”. 
 
“Bullshit”, ще кажа аз. 
 
Ние не сме онова, което правим ежедневно за себе си и близките си.

 

Поздрави,
Полина

 

Comments (4)

 • Diana Mihaylova . December 28, 2012 .

  Екзюпери се преобръща в гроба си сега :)

 • Кристина К . December 28, 2012 .

  Точно в момента съм в период на преосмисляне, планиране на нови неща, подобряване на стари навици и други дейности в този дух :)
  Винаги ми е приятно да посетя твоето кътче :)

  Весело посрещане на 2013-та година!

 • Polina Bilokonna . December 29, 2012 .

  Мерси, Кристи! И на теб!

 • Polina Bilokonna . December 29, 2012 .

  Еми… да

Add comment