И отново за телата ни

Физическа антропология е потресаващо интересна наука и мерси на Пам, която преди малко неволно успя да ме накара да се замисля отново по темата, като публикува във fb ето тази снимка:

Какво виждате на нея? Освен самата Лана дел Рей , разбира се.

Аз виждам светлокожа (с розовеещ подтон) млада жена, с ясно изразени черти, подчертани със сравнително дискретен дневен грим. 

Една от ясно изразените й черти върху лицето са веждите. Върнете се към снимката и спрете погледа си върху тях за 5 секунди сега.

Асиметрични са. Крайно асиметрични. Прекрасно асиметрични.

Ето и още една друга снимка за потвърждение:

И моето тяло е асиметрично. И твоето тяло е асиметрично. Всичките тела са асиметрични – и Слава Богу, защото именно асиметрията прави телата и лицата ни да изглеждат по-живи, придава им допълнителен характер и привлекателност(Тук разбира се, не става дума за патологии, а за обикновена асиметрия.)

Няма да сглобявам лицето на Лана дел Рей от две пропорционално-уеднаквени части, защото съм сигурна, че можете да си я визуализирате и сами. Симетричната няма да е тя, колкото банално това и да звучи.

Ето и няколко мъжки примера от Google:

Античните скулптори, които са били гении на делото си, са го разбирали безспорно и те –  точно затова умишлено са допускали грешки в симетричността на творбите си. Не случайно дори статуята на еталона на женската красота – Венера Милоска (гръц. Афродита) – е с нос, който гледа леко вдясно, дясното ухо е по-ниско разположено от лявото, както и самите очи са разположени не симетрично


Често, разбира се, на пръв поглед разликите могат да бъдат незабележими, но винаги, винаги ги има. Както и… две еднакви гърди – няма. Може би дадох не супер естетично-приятен пример, но и това е част на природата на човека и ми харесва да я приемам тази нашата природа такава, каквато е :)
Полина

4 responses to “И отново за телата ни”

  1. Интересен пост, Полина! :)

  2. ава says:

    Искам пост за козметичните подобрения – парманентен грим, коси, гел лакове, и всякакви подобни процедури – твоят опит и мнение ще са ми любопитни :**

  3. Polina Bilokonna says:

    Ави, поясни само, пост за процедури конкретно – какви си правя всеки месец и къде или?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA