Не-Ум – любими фрагменти

Наскоро попаднах на едно интересно, нетипично за мен четиво. Не че тематиката ми е особенно чужда, просто няма нищо общо с онова, което бих могла да нарека Моята литерура. Въпреки това… Не-Ум някакси успя да ме трогне.


Ето и няколко особенно любими въвеждащи фрагмента:
“И така, първо беше идеята. Роди се съвсем неочаквано, но не и ненавременно. Търсих я, копнеех я, желаех я, и тя се появи точно когато трябваше. Появи се от желанието, от чистата мисъл, от мисълта за любовта.. Само тази мисъл, може да е съзидателна. Само когато обичаш, можеш да създаваш през висшето си Аз, разбирай, чрез Бог. И така се роди идеята „Не-Ум”, сътворена през очилата на любовта..


Любов ли е?

от Не-Ум на 17 март 2011 г.
Ако обичаш някого, ставаш алчен и за неговата любов. Очакваш да те обича, колкото и ти него. Започваш да го обгрижваш прекалено много. Но колкото повече го обгрижваш, толкова повече изчезва Любовта. Казваш си: „Уреди нещата така, че да е още по-близо“ – и изглежда, че става точно така, но някъде се получава пробив и Любовта започва да изчезва. Като че ли се стича в бездънна яма. Опитваш да запълниш пропаста с твоето безгранично внимание, опитваш всичко, даваш си време, но разстоянието между двамата не спира да расте. И колкото повече заграждаш, толкова повече започваш да губиш. В момента, когато вече си на прага да се откажеш и покажеш своето колебание към предишното намерение, другия като че ли полудява. Егото му започва да усеща какво е загубило. Това не е жажда за Любов, това е Его изпуснало вниманието. Любовта е нещо спонтанно, Тя просто се случва. Връхлита те като ураганна буря. Не ти оставя време за никакви сметки и изчисления. При нея условностите липсват и Тя създава едно собствено пространство, в което съществува и се развива, в тотална медитация и релаксация. Ако почувствате напрежение в Любовта, то това не е Любов. По-скоро е ревниво Его, ориентирано към притежанието, и всичко става една игра, между две егоцентрични личности.
А истинската Любов…, Тя е нещо друго. Тя е просто момент, един безкраен миг, в който двама влюбени се реят свободно в необятното му пространство. И когато следващият момент настъпи, той не е следващ, за теб той е същият, за да изпиташ тази красива и струваща ти се безкрайна Любов. И другият човек не е вече друг – Той си Ти и Ти си Него. Енергията ви прелива един в друг и ума го няма, неговата намеса се е стопила в бездната на Любовта. Тя изгаря всичко около себе си, заради това е и толкова опасна. Не всеки е толкова смел, не всеки притежава куража да се впусне в Любовта с другия, но само другия е способен да го допълни. Неговото Ин или Ян, не може да бъде добавено фиктивно. То е реално и винаги ще бъде търсено.
Затова моята молба е, да наблюдаваш внимателно – твоето какво е? Дали Любов е, или просто Его…


“Медитацията е състояние на будно осъзнаване. Опитай да развиеш своят потенциал и тогава всеки път, когато решиш, можеш да се докоснеш до това състояние.
Спри и осъзнавай!
от Не-Ум на 09 април 2011 г.
Може да правите един много прост метод, но най-малко 6 пъти дневно. Той отнема всеки път, само половин минута. Това е най-кратката медитация в света! Но трябва да я правите внезапно – в това е целият й смисъл.
Примерно си вървите по улицата – изведнъж си спомняте за това. Спрете! Напълно се спрете, без никакво движение. Просто присъствайте за половин минута. Каквато и да е ситуацията, спрете напълно и просто присъствайте, каквото и да се случва. След това продължете да се движите. Шест пъти на ден. Може да го правите повече пъти, но не по-малко – това ще ви донесе голямо отваряне, но трябва да се прави внезапно – спонтанността е много важна.
Ако в този момент внезапно се превърнете в присъстващи, цялото движение на енергията във вас, ще се промени. Непрекъснатостта, която върви в ума, спира. И това е така внезапно, че умът не може да създаде нова мисъл. За това му трябва време. Умът е глупав.
Където и да сте в момента в който се сетите, нека просто цялото ви същество трепне рязко. Затихнете и наблюдавайте безмълвно. Не само вие ще се осъзнаете. Скоро ще почувствате, че другите също са осъзнали състоянието на вашата енергия. Нещо от неизвестното е навлязло във вас – нещо необяснимо!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright © PolinaSofia POLINA BILOKONNA